IBW’er rond studie af met onderzoek in offshore gebied

Vestiane Dixon heeft op vrijdag 18 oktober, de studie Mining and Rescource Engineering aan IBW University succesvol afgrond. Haar thesis heeft als titel: Determination of pore pressure gradient trends in offshore Suriname based on observations of lithology and depositional Cretaceous section. Het gaat in dezen om drukken in de ondergrond gebaseerd op twee geologische aspecten, namelijk lithologie en afzettingsmilieu.

“Ik heb gekeken hoe poriedrukken zich gedragen in relatie tot lithologie en afzettingsmilieu”, zegt Dixon. Lithologie staat voor gesteentekunde en wordt in de geologie gebruikt om aan te geven met wat voor soort steen men te maken heeft, afzettingsmilieu is het geheel van factoren dat van invloed is op de vorming van een bepaald sedimentair gesteente.

Dixon legt uit dat het belangrijk is om poriedrukgradiënten te onderzoeken, omdat offshore maatschappijen zo een beter beeld krijgen over de drukken die zij in de ondergrond kunnen verwachten. “Die drukken zijn erg belangrijk, omdat ze gebruik worden om het mud wake in te schatten”, aldus de afgestudeerde. Mud weight is een van de belangrijkste eigenschappen van boorvloeistof en het helpt om drillingmaatschappijen tijdens het boren zo veilig en economisch te doen.

Dixon heeft drie putten in offshore Suriname onderzocht, die geografisch op verschillende locaties geboord zijn. Het gaat om putten die reeds geboord zijn. Op basis van observaties en beschikbare informatie, is het volgens haar nog niet duidelijk of deze twee aspecten een rol gespeeld hebben in de verandering die te zien was in de poriedrukgradiënt. Zij sluit niet uit dat er beïnvloeding is geweest, maar hiervoor zou er meer specialistisch onderzoek gedaan moeten worden.

Dixon heeft haar onderzoek bij Staatsolie N.V. gedaan, alwaar zij ook werkzaam is. Haar onderzoek kan als informatie dienen om na te gaan wat deze gradiënten kunnen betekenen en wat voor onderzoeken er nog meer nodig zijn om volledig na te kunnen gaan als de twee geologische aspecten wel of geen rol speelt bij de ontwikkeling van de drukken.

“IBW heeft mij in staat gesteld om mijn studie te doen, ondanks ik werkende ben. De twee zaken waren goed te combineren”, zegt Dixon over haar ervaring op IBW. Dixon kreeg de titel Bachelor of Science. Voor nu gaat ze een pauze nemen, waarna zij aan haar master zal beginnen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles