Centrale Bank recordbasketbalkampioen CTSS Plus

Donderdagavond sleepte de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn achtste hoofdprijs in de wacht. De Bank is nu het bedrijf met de meeste titels op het onderdeel basketbal van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS Plus). De moederbank werd recordbasketbalkampioen door in de Ismay van Wilgen Sporthal, Telesur in een spannende finale te verslaan: 83-67. Voor de Bank is het al de achtste basketbaltitel, eentje meer dan de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). Staatsolie volgt met vijf kampioenschappen, terwijl Telesur door de verloren finale op vier hoofdprijzen blijft steken. Voor de Centrale Bank is het de vijfde titel in zeven jaar en de tweede op rij. Telesur daarentegen, faalde donderdag zijn eerste basketbaltitel sinds 2000 in de wacht te slepen.

Maar Telesur leverde wel de beste prestatie in jaren. Nadat het bedrijf in 2000 voor het laatst kampioen werd, eindigde het niet meer in de top 3 en daar kwam in deze 32ste editie van de CTSS Plus dus verandering in. Maar Telesur wilde meer dan dat en dat ervoer de CBvS donderdagavond in een goed gevulde sporthal aan den lijve. De moederbank die zijn vijfde finale op rij speelde, was torenhoge favoriet om de titel in de wacht te slepen, maar wie gedacht had dat de moederbank Telesur, dat negentien jaar geleden voor het laatst in de eindstrijd zat, gemakkelijk aan de kant zou kunnen schuiven, kwam bedrogen uit. Het was wel de Centrale Bank die de beste start maakte. De CBvS scoorde de eerste drie baskets van de wedstrijd en nam een 6-0 voorsprong, maar Telesur bleef niet bij de pakken neerzitten. Onder aanvoering van Elray Ritfeld en Earl Jones, kwam Telesur langzaam op dreef, maar het was toch de CBvS die de eerste periode met een voorsprong afsloot: 18-12.

Ook in het tweede kwart bleef het een gelijk opgaande strijd. Beide teams scoorden in die speelperiode evenveel punten (20 om 20) waardoor de Centrale Bank de pauze inging met een 38-32 voorsprong. Na de rust was er ook niet erg veel veranderd. De Centrale Bank ging aan het einde van de derde periode weliswaar met 59-51 aan leiding, maar het was een voorsprong die de deur nog openhield voor Telesur om terug te komen in de wedstrijd.

Telesur bleef loeren op een comeback, totdat routinier Harold Blokland, die tot dan een rustige avond had, op schot raakte. Hij schoot achtereenvolgens vier three-pointers raak waarmee Centrale Bank alle wind uit de zeilen van Telesur nam. Blokland leidde de winnaars uiteindelijk met 26 punten, terwijl drie CBvS-teamgenoten dubbele cijfers noteerden: Cherin Lachman,Serginho Menckenberg en Stefano Eudoxie droegen 17, 13 om 12 punten bij. Telesur moest het vooral hehben van Ritfeld die 28 punten scoorde, terwijl Jones en Anfernee Taitt goed waren voor 15 om 10 punten.

Overige uitslagen: SZF-SLM (54-33), EBS-Staatsolie (66-55) en KPS-SWM (43-40)

Eindranschikking CTSS Plus basketbal 2019: 1. CBvS; 2. Telesur; 3. SZF; 4. SLM; 5. EBS; 6. Staatsolie; 7. KPS; 8. SWM.-.

More
articles