‘Geen sprake van afpersing geldzending’

“Ik heb niet het gevoel dat er sprake is van afpersing, maar dat de reactie van de banken meer een emotionele reactie is”, zegt econoom Richard Kalloe naar aanleiding van de in Nederland aangehouden 19,5 miljoen euro. Onderzoek in deze zaak heeft tot nu toe uitgewezen dat drie banken, de Hakrinbank, Finabank en De Surinaamsche Bank (DSB) en enkele cambio’s, kunnen worden aangemerkt als verdachten. Echter noemden de banken het voorstel van het Nederlandse Openbare Ministerie (OM), om het geld af te staan aan de Nederlandse staat in ruil voor een oplossing, afpersing. Volgens Kalloe moeten de banken gewoon met feiten komen waaruit duidelijk blijkt, dat het niet om zwart geld gaat. Blijft bewijs uit, dat kan Kalloe zich erin terugvinden dat het in dezen gaat om een witwaspraktijk. “We verdienen in feite geen valuta, omdat we nauwelijks exporteren”, zegt de econoom. Hij geeft aan dat er niet gebouwd moet worden op de goudwinningsbedrijven en Staatsolie. “Staatsolie heeft nog steeds een schuld op haar raffinaderij en de staat verdient maar 10 procent aan dat goud’, aldus Kalloe. Hij zegt verder dat alle landen en banken zichzelf proberen te beschermen tegen witwaspraktijken. “De ING Bank in Nederland had eerder ook alle rekeningen van Surinaamse rekeninghouders opgezegd, omdat ze een verdenking had van witwaspraktijken”, zegt hij.
Kalloe geeft aan dat vanaf het jaar 2000, het reeds bekend was dat de Surinaamse economie begon te draaien op de goud- en de illegale sector. “Men heeft er nooit iets aan gedaan. Bedrijven importeren wel, maar ze verdienen er niet zoveel aan.
De mensen gaan geen goederen meer leveren als je ze niet kan betalen”, stelt de econoom. Dat is volgens hem de reden dat mensen het geld gaan zoeken in de illegale sector. Kalloe geeft aan dat deze zelfde theorie ook geldt voor de banken.
“De banken moeten het dan hebben uit de informele sector en gaan dan witwassen”, aldus de econoom.

door Yves Kloppenburg

More
articles