VSB tegen wetsvoorstel; pleit voor nationale dialoog

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), verzoekt in een schrijven, gericht aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, om niet mee te gaan met het wetsvoorstel ‘Tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld’. De VSB pleit voor de zoveelste keer voor een nationale dialoog om in het bijzonder na te gaan op welke wijze het fragiel economisch evenwicht kan worden bestendigd en uitgebouwd tot reële economische groei.

De brief van de VSB luidt als volgt:
Paramaribo, 23 oktober 2019
De Nationale Assemblee
T.a.v. mw. drs. H.E.J. Geerlings-Simons
Voorzitter van De Nationale Assemblee
Onafhankelijkheidsplein no. 10
Paramaribo

Betreft: Wetsvoorstel ‘Tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld’
Excellentie,

Met grote bezorgdheid heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), kennis genomen van het wetsvoorstel ‘Tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet pop Staatsschuld’, hetgeen als initiatiefwet ingediend is door een lid van uw geacht college.
De VSB heeft net als vele andere organisaties en personen, er continu op gewezen, dat een van de belangrijke voorwaarden om te geraken uit de diepe economische crisis waarin ons land verkeert, het voeren van een prudent overheidsbeleid en in het bijzonder het hebben van een sterke begrotingsdiscipline, waarbij uitgaven en inkomsten in evenwicht worden gebracht.
Het ontbreken van deze aspecten heeft in het verleden bijgedragen aan perioden van grote macro-economische neergang, die een enorme negatieve invloed hebben gehad op alle facetten en gelederen van onze samenleving.
De meest recente macro-economische crisis staat nog vers gegrift in het geheugen en een groot deel van de private sector voelt als gevolg hiervan nog steeds de gevolgen. De verwachting is dan ook, dat het jaren zal duren, voordat het bedrijfsleven volledig is hersteld van die crisis.
Uw college heeft als belangrijke grondwettelijke taak het garanderen van de nodige ‘check and balances’. In dat kader is de Wet op de Staatsschuld in 2002 tot stand gekomen, zodat de pijnlijke fouten uit het verleden voorkomen kunnen worden.
Suriname heeft reeds te kampen met een buitengewone hoge schuldenlast. Het verder opvoeren van die schuldpositie, zonder dat er een duidelijk beleid is over de aanwending van deze middelen en het volledig ontbreken van projecties over de verdiencapaciteit van Suriname en daarmee het vermogen van de Staat Suriname om deze leningen terug te betalen, is onverstandig.

Een buitensporige en onverantwoorde schuldenlast legt een tijdbom onder onze samenleving en zal mogelijk het perspectief op duurzame ontwikkeling van vele generatie na ons nog negatief beïnvloeden.
De VSB doet daarom een beroep op uw college deze wetswijziging niet aan te nemen en pleit daarom voor een nationale dialoog over onze toekomst, in het bijzonder op welke wijzen wij het fragiel economisch evenwicht kunnen bestendigen en uitbouwen naar reële economische groei.

Hoogachtend,
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven

Bryan Renten,
voorzitter

More
articles