Inbeslagname en geldboetes voor gebruik foambakjes

In het kader van de stopzetting voor het gebruiken van styrofoam als verpakkingsmateriaal binnen de voedingsindustrie, werd vanmorgen in de vergaderzaal van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, (HI&T) een persconferentie gehouden die tot doel had de media nader te informeren over de uitbanning van styrofoam en de overstap naar het gebruik van biologische en milieuvriendelijke verpakking.
Volgens de minister van HI&T, Stephen Tsang, zullen er harde sancties gelden voor restauranthouders die zich niet houden aan het verbod. “De partij styrofoam zal in beslag genomen worden en er zullen geldboetes worden gegeven”, waarschuwt de bewindsman.
Het ministerie heeft per 1 mei 2019 een importverbod op styrofoam ingevoerd. De overgangsperiode verloopt op 1 november 2019. Vanaf die datum zal het niet meer mogelijk zijn om styrofoam te gebruiken binnen de voedingsindustrie. Volgens Tsang is de huidige verpakking nadelig voor het milieu en bestaat er een grote kans op gezondheidsrisico’s.
“Bovendien willen we als land ook eco-vriendelijk te werk gaan. Dit zorgt allemaal voor natuurbehoud, wat maakt dat wij nog meer toeristen kunnen trekken”, aldus de minister. Hij geeft verder aan dat er al geruime tijd overleg is gevoerd over dit onderwerp alvorens er een startdatum is bepaald. “Je merkt dat de mensen er open voor staan en er bewust van zijn dat het met de huidige situatie niet langer kan”, zegt Tsang.
Volgens de bewindsman zal dit project verdeeld worden in twee fasen. In de eerste fase zal gestart worden met het verbod op styrofoam verpakkingsmateriaal, zoals portie-, en soepbakjes, koffiebekers en borden. In de tweede fase worden de styrofoam trays, koelboxen, plastic zakken en plastic eierenrekken uit de roulatie gehaald. “We hebben de mensen niet zo gelaten, omdat voor al deze producten is gezocht naar alternatieven”, stelt Tsang. Volgens hem zijn er in de voorbereidende fase gesprekken geweest met het Nimos, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de douane. “We hebben de ondernemers vroegtijdig op de hoogte gesteld, zodat zij rekening houden met hun voorraad. Dit is ook de reden geweest waarom wij per direct een importverbod hebben vastgesteld”, aldus de bewindsman.
Tsang gaf verder aan dat er na de eerste fase een evaluatieronde komt, waarbij er gepraat zal worden met de belanghebbenden. “We zullen workshops geven en informatiesessies blijven geven, omdat wij de totale gemeenschap willen bereiken.” De minister gaf verder aan dat het absoluut niet de bedoeling is dat mensen meteen beboet moeten worden. Echter is hij van mening, dat ten eerste de bewustwording moet komen binnen de samenleving. Volgens Tsang ligt de controle van dit geheel in handen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. “Dit alles is opgenomen in twee wetgevingen, maar de hoogte van de geldboetes zal het Openbaar Ministerie bepalen.
De minister geeft aan op de hoogte te zijn van het feit dat biologisch verpakkingsmateriaal duurder is dan de huidige. Echter is hij van mening dat het niet van dien aard zal zijn dat de producten twee maal zo duur zullen worden hierdoor. “We moeten ergens beginnen, en hoe meer we importeren, des te goedkoper het zal worden”, aldus Tsang.

door Yves Kloppenburg

More
articles