De Centrale Bank van Suriname (CBvS), maakt er gewag van, dat er reeds voorbereidingen zijn getroffen om nieuw muntgeld in omloop te brengen. Volgens de Bank voldoet het huidige muntgeld niet meer aan de hedendaagse eisen en heeft het ook nog een hoog prijskaartje.
“Met het nieuwe muntgeld dat in omloop zal worden gebracht, zullen de consumentenprijzen weer normaliseren. De afgelopen maanden werden mensen geconfronteerd met een situatie waarbij de prijzen in de winkels werden afgerond naar boven, alleen omdat de verkopers geen verlies wilden lijden”, is de reactie van Steven Debipersad, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), desgevraagd aan de krant.
Debipersad zegt dat het probleem voor het verkrijgen van munten, al geruime tijd in verschillende dagbladen is aangehaald. Volgens hem heeft het chronische tekort niet alleen een economische, maar ook een technische reden.
Zo zijn er sinds 2014 geen munten meer geslagen, omdat de kosten om munten te laten maken, veel hoger zijn dan de waarde van de munt zelf. Ook worden de munten volgens hem door juwelierszaken gebruikt voor andere doeleinden. “De CBvS was naar alle waarschijnlijkheid hiervan op de hoogte en heeft dus op grond hiervan maatregelen getroffen”, geeft Debipersad aan.
Volgens de moederbank zal er in de komende periode een aangepaste muntwet worden aangenomen. “De samenstelling van de huidige munt is opgenomen in de wet en als men nieuw muntgeld wil introduceren, moet er een wijziging daarin komen”, aldus de econoom. Volgens hem zal hiermee het probleem van het tekort aan munten worden opgelost. Debipersad geeft verder aan dat er ook geen ontwrichting zal komen binnen de economie. “Men moet zich niet vergissen, het gaat in dezen niet om monetaire financiering”, stelt hij.
-door Yves Kloppenburg-