Steeds meer Cubanen drijven illegaal handel

Cubanen kunnen straks huishoudelijke apparaten, auto-onderdelen en andere handelswaar via staatsbedrijven importeren in buitenlandse valuta. Het is een van de opvallende maatregelen die de Cubaanse regering vorige week nam om de kapitaalvlucht en illegale import te stoppen. Steeds meer Cubanen voeren illegaal handelswaar in. Zogeheten ‘muilezels’ reizen naar het buitenland en kopen daar goederen om die daarna in Cuba weer te verkopen. “Er worden aanzienlijke bedragen uitgegeven om deze producten aan te kopen”, zei vicepresident Salvador Valdés Mesa op de Cubaanse televisie. “We moeten deze bron van deviezen capteren, om onze industrie, onze winkelketens, kortom onze markt, weer van middelen te voorzien.”

Winkeltoerisme
In de afgelopen jaren zag Cuba een toename van het zogeheten ‘winkeltoerisme’, dat de lokale handel bevoorraadt, een gevolg van de economische crisis die sinds 1991 aanhoudt. Volgens cijfers van de Havana Consulting Group, gingen in 2017 ruim 48.000 Cubanen gemiddeld 11,5 keer naar het buitenland om inkopen te doen. Er werd in 2017 voor meer dan 1 miljard dollar aan goederen in het buitenland gekocht. In de Verenigde Staten werden de meeste goederen gekocht (61,5%), daarna volgden Panama (14,9%), Mexico (8,4%), Dominicaanse Republiek (4,9 procent) en Guyana (4,5 procent).
Tegenwoordig komen Cubanen ook in Suriname veelvuldig inkopen doen. Ze nemen de goederen in plastic zakken mee, omdat zij geen koffers mee mogen nemen naar Cuba. Op de Johan Adolf Pengel Luchthaven worden de plastic zakken met plastic geseald en in de bagageruimte van het vliegtuig geladen.
De vrijhandelszone in het Panamese Colón zag zijn verkoop aan Cubanen fors toenemen. Mexico ziet elke dag ongeveer 300 Cubaanse toeristen arriveren, die er gemiddeld drie tot vier dagen verblijven en er maandelijks 20 miljoen dollar uitgeven aan koopwaar die ze naar Cuba verzenden.

Nieuwe maatregelen
De regering wil dat nu tegengaan, niet met nieuwe regels of invoerverboden, wel door op de binnenlandse markt een concurrerend aanbod te creëren, in kwaliteit en prijs. Daarvoor is een hele reeks maatregelen goedgekeurd, die vanaf deze maand geleidelijk worden ingevoerd, eerst in Havana en Santiago de Cuba. Zo komen er tariefvrijstellingen voor de invoer van grondstoffen en halffabricaten om zo de verkoopprijzen in de detailhandel met 10 tot 15 procent te verlagen.

Rekeningen in US-dollars
Natuurlijke personen zullen goederen kunnen invoeren via importbedrijven die zijn aangeduid door het ministerie van buitenlandse handel, en alleen in buitenlandse convertibele valuta. Natuurlijke personen zullen ook onderdelen, wisselstukken, accessoires en andere autoproducten kunnen commercialiseren via overheidsinstellingen.
Het wordt mogelijk een bankrekening in US-dollars te openen, gekoppeld is aan een creditkaart, om zo aankopen in winkels te vergemakkelijken of betalingen vanuit het buitenland te ontvangen in US-dollars.

E-commerce
E-commerce wordt gestimuleerd via de lancering van online winkels en het gebruik van nationale en internationale elektronische betaalsystemen. Voor huishoudelijke apparaten die in Cuba zelf worden verkocht, wordt de klantenservice verbeterd, met ook betere reparatie- en onderhoudsdiensten. Er worden prijzen vastgesteld die concurrerend zijn met die van de detailhandel in de omliggende landen. Dit zijn evenwel geen vaste prijzen. (Bron: IPS)

More
articles