October 21, 2019


Oud-strijder Fred van Russel heengegaan


October 21, 2019

Oud-strijder Fred van Russel is heengegaan. Van Russel was voorzitter van de Federatie van Oud- Strijders en Ex- Militairen en oud-voorzitter van de Moederbond. Tot op het laatste moment heeft hij zich ingezet voor zijn makkers en heeft hij strijd geleverd voor de erkenning van de strijd die is geleverd in de Koreaanse Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar in mei organiseert de Federatie van Oud- Strijders en Ex- Militairen, op het oud vlaggenplein aan de Waterkant, een ceremonie ter herdenking aan de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. In mei 2019 deed Van Russel nog een beroep op Nederland, om de Surinaamse helden die gestreden hebben voor hun toenmalige moederland, beter te memoreren. Hij sprak toen opnieuw zijn teleurstelling uit over het feit dat de Nederlandse regering op 7 oktober 2016, geweigerd heeft om een boek te financieren waarin de gebeurtenissen van beide oorlogen zouden worden vastgelegd. Zijn droom heeft hij jammer genoeg niet kunnen waarmaken. De vakbeweging en de politiek hebben in Suriname nauwe banden met elkaar, maar oud-vakbondsman Fred van Russel was van mening dat politiek en vakbeweging niet samen gaan. “Als de partij die je ondersteunt niet in de regering komt, dan moet je volgens mij als vakbeweging heel sterk in je schoenen staan, omdat dan de kans groot is dat de regering ervan uitgaat dat elke actie die er genomen wordt vanuit de vakbeweging, bedoeld is om de regering weg te werken”, aldus Van Russel destijds in een interview in De West. Van Russel was ook voorzitter van de Stichting Fredrik Arnold van Russel, Mijn Wens Suriname. Hij heeft zich altijd ingezet voor de mens met een beperking. Hij werd 89 jaar oud.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249