Monument ter ere van wereldrecordhouder Sem Abrahams

Op het terrein van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum, is vandaag een plaquette van een monument onthuld ter ere van Sem Abrahams, wereldrecordhouder eenwieler rijden. Abrahams, die in Suriname geboren is, bevestigt dat hij meerdere keren het wereldrecord voor het rijden op de hoogste eenwieler, heeft behaald. Zijn naam is ook opgenomen in het Guinness Book of World Records. Hij behaalde het wereldrecord voor de eerste keer op 14-jarige leeftijd in 1977, tweede in Jaon in 1980 en in 2004 in de Verenigde Staten voor de derde keer. Abrahams gaf samen met zijn vrouw Teresa en zoon Nash, een spectaculaire show weg. Wapperend met de Surinaamse vlag, fietste hij op zijn eenwieler de sporthal binnen.
Vader Carlo Abrahams merkte op dat het 42 jaar geduurd heeft voor dit moment. Het eenwieler monument is 14 meter hoog. Het originele waarop Abrahams zijn wereldrecord heeft behaald, is ongeveer 35 meter hoog. Het monument is in Suriname gebouwd door Surinamers. Minister Lalinie Gopal sprak vol lof over de prestaties van Abrahams en de manier waarop hij Suriname niet alleen nationale, maar ook internationaal bekendheid heeft gegeven. Zij merkte op dat er een goede administratie gehouden moet worden van sporters in ons land, zodat zij op tijd gehuldigd kunnen worden. De minister zei dat er een speciale commissie ingesteld zal worden voor het onderhoud van het monument. Het heeft in totaal acht maanden geduurd om het monument te vervaardigen.
Het initiatief om Abrahams te huldigen, komt van de Stichting Sport Documentatie Guno Hoen. Op zoek naar een partner om het geheel te ondersteunen, werd het R.K. Bisdom bereid gevonden. Het R.K. Bisdom heeft gehoor gegeven aan het verzoek om voor dit monument een bijzondere plek ter beschikking te stellen. Het monument heeft een centrale plek op de oprit van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (vroegere NGVB Stadion). De fiets is ter beschikking gesteld door de familie Abrahams; de vork en zadel zijn de originele uit 1977. Er zal een projectie gemaakt worden waarop te zien is hoe Abrahams fietst op de 35m hoge eenwieler, ook zal er een fotoshoot in de toren van de Kathedrale Basiliek gemaakt worden. De toren heeft vrijwel dezelfde hoogte als de eenwieler waarop het wereldrecord is gevestigd. De vader van Sem gaf aan, dat de familie aan de Prins Hendrikstraat heeft gewoond en dat het sportcentrum als vakantieoord diende voor Sem en zijn zus. Als kleine jongen heeft hij daar gesport en gespeeld. Secretaris-generaal Esteban Kross, zei dat het R.K. Bisdom door middel van sport, probeert terug te geven aan de samenleving. De stichting merkte op dat het ongeveer 50 jaar heeft geduurd om het monument tot een feit te maken. Zowel de overheid als het bedrijfsleven hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.
Er zijn meerdere activiteiten gepland tijdens het bezoek van het gezin Abrahams:
– Er zijn demonstraties gepland op vrijdagavond 18 oktober ter hoogte van Tangelo aan de Kleine Waterstraat (indien logistiek haalbaar).
– De school die Abrahams bezocht in zijn jeugd, kan rekenen op een bezoek en waarschijnlijk een korte demonstratie.
– Op zaterdag 19 oktober is er een demonstratie in de turnzaal van het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum.
-In de Ismay van Wilgen Sporthal zal er in de pauze van een CTSS basketbalwedstrijd (20 oktober) een demonstratie gegeven worden.

door Johannes Damodar Patak

More
articles