Directeur SPSB tikt Parmessar op de vingers over subsidies

“Als ik kijk naar de begroting, merk ik dat de Stichting Landbouw Ontwikkeling Suriname, als ambitie heeft 16.000 citrusplantjes, 6000 kersenplantjes en 5000 overige plantjes te verkopen. En toch verstrekt u als minister, een subsidie van SRD 420.000“, haalde de voorlopig op non-actief gestelde directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, gisteren aan tijdens de herdenking van Wereldvoedseldag op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In het kader van deze dag werd op het ministerie een lezing gehouden, met als thema: Productiviteit en voedselveiligheid.
“Als de SRD 420.000 die als subsidie gegeven zou worden, wordt belegd bij een algemene bank en u als minister ervoor zorgt dat ditzelfde bedrag door de Stichting Landbouw Ontwikkeling Suriname, (SLOC) onttrokken kan worden tegen op zijn minst 420 hectaren aan grond als onderpand, maken we veel meer geld dan wanneer we subsidies zouden geven”, stelt Kromostoe, naar aanleiding van de recentelijk gehouden verkoopdag, waarbij in het kader van Wereldvoedseldag, 400 plantjes werden verkocht voor de VCB Bank. De opbrengst bedroeg SRD 8000. Volgens Kromosoeto is dit alleen maar het bewijs dat in plaats van subsidies te verlenen, er ook verdiend kan worden. Verder is hij van mening dat hiermee het tekort op de jaarrekening van het ministerie ook kan worden teruggebracht, zodat er meer middelen vrij komen om een beleidsplan uit te voeren. “U zit op een gouden stoel, maar u hebt het niet door.” Kromosoeto gaf verder aan dat subsidie wordt geconsumeerd, maar dat een business keihard zal moeten werken om de lening af te lossen.
Volgens Kromosoeto moet er ook geïnvesteerd worden in het onderwijssysteem. “U moet gewoon een paar hectaren van de SLOC zetten als onderpand bij een bank en na een paar jaren, heeft u zeker dertig deskundigen.”

-door Yves Kloppenburg-

More
articles