Accountants zetten zich volledig in voor NRA

In de Ballroom van Hotel Torarica werd vanmorgen een persconferentie gehouden door de Suriname Chatered Accountants Institute, die bestemd was voor financiële instituten, overheidsorganen, financiële deskundigen, ondernemers, accountants en accountants in opleiding in Suriname. Het doel is om zich te richten op de internationale ontwikkelingen en regelgeving voor de publieke en private sector met name Anti Money Laundring (AML) regulering, de National Risk Assessment (NRA) voor Suriname, het creëren van impulsen voor continuerend vertrouwen in de financiële sector, trends en relevante ontwikkelingen ten aanzien van het accountantsberoep.
Eblein Frangie, voorzitter van de Suriname Bankiersvereniging, gaf aan dat de banken zich voornamelijk richten op het zorgen voor efficiënt en effectief betalingsverkeer, correspon-dentrelaties met de Europese Unie en de Verenigde Staten, poortwachters en voldoen aan internationale wetgeving. Frangie zei ook dat er integriteitrisico’s zijn, zoals corruptie, belastingontduiking, fraude, omkoping, belangenverstrengeling en cyber crime.

Suriname zal zijn financiële huishouding weerbaar moeten maken tegen alle vormen van crimineel geld.
De aandacht gaat vooral uit naar het tegengaan van money laundring. Uiterlijk juli volgend jaar moet Suriname voldoen aan een lijst van 40 aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) om blacklisting te voorkomen. De Nationale Risk Assessment wordt uitgevoerd door een speciaal daarvoor ingesteld Project Management Team (PMT), dat nagaat waar de zwakke schakels zijn en hoe deze samen met de desbetreffende organisaties en instituten, weggemaakt kunnen worden. Het betreft een intensief traject dat door de meeste landen in drie jaren wordt doorlopen. Suriname tracht dit binnen een jaar te doen, maar heeft op dit moment geen andere keus dan spijkers met koppen te slaan vanwege de naderende deadline.
Het Suriname Chatered Accountants Institute (SCAI), is opgericht als accountantsvereniging in 2007 en heette voorheen Surinaamse Vereniging van Accountancy (SUVA) en heeft als algemene doelstelling het reguleren en versterken van de accountancy in Suriname in de ruimste zin des woords. In de vergadering van De Nationale Assemblee op 2 oktober 2018, is de Wet op het Suriname Chartered Accountants Institute (SB 2018 no 92) aangenomen.

More
articles