Nog veel onduidelijkheid over industriële hennepteelt

“De teelt van marihuana met een Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte tussen 5 en 20 procent, is en blijft strafbaar. De teelt van marihuana wordt dus niet gelegaliseerd”, zei Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, vandaag in het parlement bij de bespreking van de teelt van hennep ten behoeve van industriële doeleinden. Abdoel merkte op, dat veel mensen in de samenleving nog geen onderscheid kunnen maken tussen hennepteelt voor medicinale doeleinden en hennepteelt voor industriële doeleinden.
Net als alle andere gewassen zal de teelt van hennep vallen onder het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV). Abdoel legde uit dat bij industriële hennep, het THC- gehalte ligt tussen 0,2 – 0,3 procent. Bij marihuana, strafbaar cannabis, ligt het THC-gehalte tussen 5 – 20 procent. Voor Suriname is voor de teelt van industriële hennep het THC-gehalte gesteld op maximaal 0,3 procent. Abdoel gaf aan dat internationaal steeds nieuwe rassen ontwikkeld worden met een lager THC-gehalte, dit gehalte gaat als richtlijn gelden voor de teelt van hennep. Abdoel verduidelijkte dat de teelt van hennep met een THC-gehalte van minder dan 0,3 procent, bij wet geregeld wordt en dan legaal zal zijn. De jurisdictie zal vallen onder jurisdictie van het ministerie van LVV.
Het doel is het scheppen van minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van industriële hennep in Suriname, daarbij staat centraal dat gelet op gevoeligheid van deze materie, er zodanige mechanismen, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te komen tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Benadrukt wordt dat de teelt van de industriële hennep binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventueel misbruik te voorkomen. Abdoel zei dat de teelt gevoelig is, waardoor het scheppen van mechanismen, het inbouwen van structuur en het in orde maken van procedures, een vereiste is voor de veilige productie en teelt van hennep.
Het is volgens Abdoel belangrijk dat kaders geschapen worden om misbruik van de legalisatie van de teelt van industriële hennep zoveel mogelijk te voorkomen, daarvoor moet het proces vanaf import van gecertificeerde zaden, het productieproces, verkoop en eventuele export geschieden onder internationale richtlijnen en standaarden die gelden binnen de sector.

door Priscilla Kia

More
articles