October 11, 2019


‘Wisselkoers overgeleverd aan derden’


October 11, 2019

De koersen zijn de afgelopen dagen gestegen. “Het lijkt erop alsof de wisselkoersen overgeleverd zijn aan derden”, is de reactie van econoom Steven Debipersad. Volgens hem wisselt men eerder zijn SRD’s om in US-dollars, wat maakt dat de vraag groter is dan aanbod. “Dit ga je krijgen als mensen geen vertrouwen meer hebben in jouw munteenheid. Men is dan op zoek naar iets dat waardevast is”, aldus de econoom. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de afgelopen maand US-dollars ontvangen van de Federal Reserve Bank (FED) in New York. De bedoeling was dat de wisselkoers voor de US-dollar hiermee stapsgewijs naar SRD 7,52 gebracht zou worden. Maar na een lichte daling in de afgelopen twee weken, constateert Debipersad dat de koers wederom de lucht in dreigt te gaan. Volgens hem is een van de redenen, dat de overheid constant schulden maakt. “De overheid laat geld rollen zonder dat zij het verdient.” Volgens de econoom is een andere reden voor de koersstijging, de illegale cambio’s. Hij zegt dat er bevoegde en onbevoegde wisselkantoren zijn. “Het zijn de onbevoegde cambio’s die zich misdragen, omdat ze niet gereguleerd worden. Ook verschillende supermarkten nemen vreemde valuta’s aan. Dit kan een nadelig effect hebben op de koersstijging”, stelt hij. Debipersad heeft aangehaald dat de prijs van de koers vanaf begin van het jaar afwijkt van wat de Centrale Bank aangeeft. ‘’Het lijkt erop alsof de moederbank niet genoeg tools heeft om de koers omlaag te krijgen. Erger nog doet de Bank haar werk, maar het is de politiek die zich steeds ermee bemoeit”, zegt hij. Debipersad geeft aan dat de overheid een constante behoefte heeft aan geld. Dit is volgens de econoom de reden waarom er geen vaste cijfers ter beschikking zijn.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249