October 7, 2019


Politie en leger bereiden acties voor tegen porknokkers


October 7, 2019

Het korps Politie Suriname (KPS) en het Nationaal Leger (NL), zijn bezig met het voorbereiden van harde acties tegen de illegale goudzoekers die zich bevinden in een concessiegebied van Rosebel Gold Mines (RGM). De minister van Natuurlijke Hulpbronnen(NH), Sergio Akiemboto, liet vorige week weten, dat de illegale goudzoekers hardhandig aangepakt zullen worden. Dit nadat op 2 oktober een grote groep porknokkers een concessie van het bedrijf binnendrong. Rosebel heeft toen in verband met de veiligheid, de werkzaamheden in het gebied stopgezet en alle personeel en materiaal uit het gebied teruggetrokken. Volgens de minister zijn er duidelijke afspraken gemaakt tussen de regering, de plaatselijke bewoners en het bedrijf, echter gaat het in dezen om een totaal andere groep, namelijk de Ukemman, die de concessie is binnengedrongen. De bewindsman geeft aan dat de plaatselijke bewoners zich hebben verenigd in de Makamboa-groep. De Ukemman willen zich volgens de bewindsman niet aansluiten bij de Makamboa. Minister Akiemboto gaf aan, dat volgens afspraak, 250 mensen van de Makamboa-groep in de gelegenheid worden gesteld om volgens de regels werkzaamheden te verrichten in de mijnen. Lloyd Read, vakbondsvoorzitter van RGM, geeft aan dat er altijd spanningen zullen ontstaan wanneer een grote groep porknokkers zich in een werkgebied van een multinational bevindt. Volgens hem is er nu sprak van een onveilige situatie, omdat er mensen zijn die op zoek naar goud, in het gat springen dat uitgegraven ius door de graafmachine. Dit maakt volgens de vakbondsvoorzitter dat er een onveilige werksituatie ontstaat. Volgens Read is de ontstane situatie zorgwekkend, omdat met deze stopzetting van de werkzaamheden, de baanzekerheid van honderden arbeiders in gevaar komt. Bronnen dicht bij het bedrijf, melden dat intussen de werkzaamheden in het hele bedrijf zijn stopgezet.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249