October 7, 2019


DOORDRAMMEN TEGEN BETER WETEN IN


October 7, 2019

De grootste en enige aandeelhouder van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM,  in dezen de staat, heeft tegen beter weten in, toch zijn zin doorgedrukt   en de maatschappij een leasecontract met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, opgelegd. Op korte termijn zal voorlopig op de Mid-Atlantische route, een Boeing 777-200ER toestel worden ingezet ter vervanging van de Airbus A-340, die tot nog toe dit traject heeft onderhouden. Het komende jaar zal de SLM volgens meldingen, de beschikking krijgen over de zeer moderne Boeing 787-8 dreamliner om te vliegen tussen Zanderij en Schiphol en zal de Boeing 777-200ER, teruggaan naar het leasebedrijf. De voormalige SLM-directie was overduidelijk geen voorstander van een samengaan met Boeing en wenste ook na de A340, wederom een Airbus te leasen voor het onderhoud op de Mid-Atlantische route. De directie gaf aan, dat een Airbus leasecontract, vele malen goedkoper zou zijn dan dat van Boeing en dat de Airbus goed heeft beantwoord nadat in 2009, de Boeing 747-300 van de SLM zijn laatste vlucht op de Mid-Atlantische route voor de SLM had voltooid en een Airbus A340-300 werd ingezet. Zeer gedetailleerd werd door de SLM-directie aan de aandeelhouder kenbaar gemaakt, dat het voor de SLM onder de huidige omstandigheden, niet verstandig zou zijn een leasecontract met Boeing te sluiten. Met Boeing in zee gaan, zou een niet winstgevende oplossing voor de SLM tot gevolg hebben. De aandeelhouder bleek geen oor te hebben voor de argumenten van de SLM-directie. De directie van de SLM haalde zelfs aan, dat indien het bedrijf voor een Boeing zou kiezen, een dergelijke operatie alleen een kans van slagen zou hebben als de overheid met een forse subsidie zou inkomen. Om zuiver politieke redenen heeft de aandeelhouder c.q. de overheid, tegen beter weten in, zijn keus voor Boeing doen gelden. Recentelijk werd ook de financieel  directeur van de SLM op een zijspoor gezet, omdat hij ook geen vrede bleek te hebben met de wijze waarop de lease-deal met Boeing geconcretiseerd zou worden, zonder dat de overheid de garantiestelling voor de voormelde subsidie had verstrekt. Intussen is het duidelijk, dat de regering de leaseovereenkomst met Boeing er doorheen heeft gedrukt, want piloten van de SLM zullen op korte termijn hun training op de Boeing 777-200 ER afronden en kunnen ook rekenen op een bijscholing op de  787-8 dreamliner. Hoe het nu precies met het kostenplaatje op deze veel duurdere Boeing vliegtuigen zit, is tot nog toe onduidelijk. De SLM is ondertussen honderd jaar en het is bekend, dat het bij de maatschappij niet over rozen verloopt en juist daarover maken personeelsleden die zich hebben verenigd in het Actiecomité Bezorgde SLM Burgers, zich ernstige zorgen. Wie allemaal deel uitmaken van dit comité, is vooralsnog onduidelijk. De SLM’ers vinden dat erop de Mid-Atlantische route eigenlijk geen ruimte is voor drie maatschappijen. Op deze route vliegen naast de SLM, nu de Air France – KLM  en TUI-Fly, hetgeen het concurrentievermogen van onze national carrier zou schaden. Het is nog duister of dit comité ook gekant is tegen het in zee gaan met Boeing en niet Airbus. Wat in ieder geval wel overduidelijk is gebleken bij de recente SLM-perikelen, is dat er beslissingen worden genomen de maatschappij regarderende, die zwaar politiek getint zijn en met goed management slechts weinig van doen hebben.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249