October 5, 2019


ILLEGALE GOUDZOEKERS


October 5, 2019

Rosebel Gold Mines is wederom geconfronteerd met illegale goudzoekers in de mijnen. Het gaat om zuidelijke mijnen van de multinational. Eerder dit jaar was het bedrijf ook al genoodzaakt zijn bedrijfsactiviteiten op een laag pitje te zetten, nadat een illegale goudzoeker dodelijk werd geraakt door een politiekogel en een ander letsel opliep. De situatie liep toen uit de hand en bedrijfseigendommen werden in brand gestoken. Na interventie van de regering was het gelukt rust te brengen in het kamp. Dit was echter van korte duur, want afgelopen woensdag dreigde het weer uit de hand te lopen. Een grote groep porknokkers drong toen het concessiegebied binnen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft Iamgold het personeel opgedragen vertrekken uit het gebied en het materieel te verwijderen. De regering heeft voor de zoveelste keer gefaald in deze kwestie. Het probleem van de illegale goudzoekers is niet iets van nu, maar speelt al jaren. Deze regering heeft de afgelopen negen jaar een gedoogbeleid gevoerd, waardoor het probleem alleen maar groter is geworden. Waar is de commissie Ordening Goudsector, OGS? Deze commissie zou het reilen en zeilen binnen de informele goudsector moeten ordenen. Echter is er hiervan niets terechtgekomen. Integendeel doen geruchten de ronde, dat leden van die commissie het spelletje meespelen. Het is de taak van de regering om de illegale goudzoekers aan te pakken. Laten wij stoppen met het voeren van een gedoogbeleid en optreden conform het Wetboek van Strafrecht. De wetten zijn duidelijk. De goudkoorts moet eens ophouden. Het zijn ook de illegale goudzoekers die veelal kwik gebruiken bij het zoeken van goud, wat het milieu alleen maar vervuilt. Denk maar aan de hoge kwikgehaltes in vissen. Uit onderzoek is gebleken, dat binnenlandbewoners in specifieke dorpen, een te hoog gehalte aan kwik in hun lichaam hebben. Hoe lang zal de regering nog haar ogen sluiten voor dit probleem? Of is de regering bang dat zij stemmen zal verliezen als zij gepaste maatregelen treft?