Onderzoek malversaties SPSB nog gaande

Het onderzoek naar de mogelijke malversaties bij de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB), is nog gaande. Dit kwam naar voren tijdens de persbijeenkomst van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) afgelopen vrijdag. In mei is procureur-generaal Roy Badjnath Panday, nadat overleg met president Desiré Bouterse is gepleegd, gestart met een vooronderzoek in deze kwestie. De directie van de SPSB moest van de president verplicht verlof opnemen, totdat het onderzoek is afgerond. Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank, zei dat de procureur-generaal intussen onderzoek heeft gedaan naar het bedrijf Limebridge Holding, dat voor SRD 142.000 rood stond bij de bank. Van Trikt is eigenaar van Limebridge Holding N.V.
De CLAD heeft een deelrapport van de feitelijke bevindingen in het onderzoek naar de procureur-generaal gestuurd. De procureur-generaal heeft op 13 augustus, schriftelijk aan Van Trikt meegedeeld, dat er geen bewijzen zijn gevonden van enige betrokkenheid van de bedrijven Limebridge Holding en Orion Capital Investment, dat ook een bedrijf is van Van Trikt, bij de vermeende malversaties bij de SPSB. Er zou wel sprake zijn van een langdurig dispuut over de accumulatie van de debetrente, dat mogelijk de non-aflossing voor geruime tijd tot gevolg had.
Van Trikt gaf aan dat het om een samengestelde woekerrente ging van 101 procent die het bedrijf moest betalen. Het dispuut tussen beide partijen is inmiddels opgelost. De hypothecaire lening van Orion Capital Investment, die genomen is bij het pensioenfonds van de bank, is terugbetaald. De moederbank houdt haar functie als toezichthoudende instantie in deze kwestie en laat het onderzoek over aan de procureur-generaal en accountantsonderzoeken.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles