President geeft uiteenzetting over economie tijdens jaarrede

President Desiré Bouterse heeft vandaag tijdens de jaarrede handelende over het dienstjaar 2020, een uiteenzetting gegeven van de economie van het land. Volgens de president groeit de economie weer, ondanks de economische inkrimping van 2015-2016. “De inflatie daalde afgelopen augustus naar 4 procent ten opzichte van het jaar eerder. Economen menen dat de inflatie aan het eind van het jaar dicht tegen 3 procent zal aankomen, maar ook de maatregelen voor verdere koersstabilisatie zullen de economische condities verder versterken. De mijnbouwsector heeft een opleving gekend, welke resulteerde in verhoogde afdrachten aan de staatskas. Vanwege de algemeen economische groei was er sprake van een toename van de overheidsinkomsten uit de andere sectoren”, aldus de president.
De hervorming en modernisering van de belastingadministratie, droeg eraan bij, dat de inning van de belastingen efficiënter en op tijd kon plaatsvinden. De overheidsuitgaven zijn in 2019 toegenomen. Dat heeft te maken met het beleid gericht op een betere basiszorg en betere sterke sociale voorzieningen. In de afgelopen maanden had de toename van de overheidsuitgaven te maken met extra investeringen in de infrastructurele projecten, de gezondheidszorg en het onderwijs. De financiering van overheidsbestedingen in 2017 en 2018, was grotendeels op basis van binnenlandse bronnen. 30-35 procent van deze bronnen bestond uit vreemde valuta, hierdoor is de binnenlandse schuld toegenomen.
De regering heeft in januari 2017, SRD 670 miljoen geleend bij de moederbank als voorschot en in augustus dit voorschot afgelost. Daarna werd er SRD 648 miljoen geleend, waardoor de staat nu 22 miljoen aflost op de voorschotten. De wisselkoers stabiliseert zich volgens de president sinds de tweede helft van 2018 op SRD 7,52 per US-dollar. Het buitenlands betalingsverkeer ten behoeve van importen, exporten en overmakingen, wordt zonder verstoring tegen deze koers afgewikkeld. Per eind september 2019 bedroegen de internationale reserves 713 miljoen US-dollar. Dit is voldoende voor de dekking van de importgoederen en diensten voor 5,2 maanden. Dit geldt niet voor de mijnbouwsector, die voorziet in haar eigen deviezen. Het be-talingsverkeer in Suriname is in contanten en vindt voornamelijk plaats in SRD, USD of euro. Geldzendingen werden geruime tijd door banken in Suriname zelf gezorgd, maar vanwege de de-risking bij correspondentbanken in het buitenland, wordt die vanaf 2013 op aanvraag van de banken verzorgd door de Centrale Bank. De constante wisselkoers voor de US-dollar is onder druk door probleem rondom onverklaarbare aanhouding van de euro middelen door Nederland in 2018. Dit heeft internationale omwisseling ten behoeve van de import van cash US-dollars belemmerd, waardoor in delen van de Surinaamse economie een schaarste is ontstaan. In verband hiermee zijn verschillende maatregelen getroffen. Zo hebben de autoriteiten in samenspraak met financiële instellingen, maatregelen getroffen om het binnenlands betalingsverkeer zoveel mogelijk vlot te laten verlopen. Hierbij kan worden ge-noemd de financiële afwikkeling langs girale kanalen of in andere valuta. Per september 2019 heeft de FED een aanvang ge-maakt met het verlenen van valutadiensten aan de Centrale Bank, hierdoor is Surina-me in staat chartale US-dollars te ontvangen tegenover girale overmakingen aan de FED.

-door Priscilla Kia-

More
articles