Nog onduidelijkheid betaling ouderbijdrage Fibos

Het is nog steeds niet duidelijk als ouders van leerlingen die scholen bezoeken van de Federatie Instellin-gen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS), de ouderbijdrage moeten betalen. De redactie heeft vandaag geprobeerd een reactie te krijgen van de voorzitter van Fibos, Mildred Demon, maar zij staat de pers voorlopig niet te woord. Ook Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), kon niet veel licht over deze kwestie doen schijnen. Mangre heeft noch van de Fibos noch van het ministerie van Onderwijs, iets gehoord.
Volgens Mangre zijn beide partijen in onderhandeling. Hoe de stand van zaken op dit moment is, weet ze niet, omdat er nog geen mededelingen gedaan zijn. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, had in augustus ouders opgeroepen de ouderbijdrage niet te betalen.
Conform de oproep van de minister, geeft Mangre ouders het advies om de ouderbijdrage niet te betalen. ‘’Het is een besluit van de regering en Fibos kan niet daaromheen”, zegt ze. Volgens minister Ferrier zijn er in juli afspraken gemaakt met de Fibos dat de bij Fibos aangesloten scholen, geen ouderbijdrage zouden vragen.
De Fibos zou subsidie ontvangen, maar deze liet op zich wachten. Het bedrag aan subsidie liep dusdanig op dat Fibos de ouderbijdrage weer invoert. De achterstallige subsidie is volgens de minister inmiddels gestort op de rekening van Fibos. Volgens de minister is er geen inzage in de realisatiecijfers van Fibos, dit is ook de reden waarom zij ouders adviseert de ouderbijdrage niet te betalen.

-door Priscilla Kia-

More
articles