‘Rehabilitatie Saramaccakanaal ontlast centrum voor de helft’

De regering heeft bekendgemaakt, dat in 2021 er een aanvang gemaakt zal worden met de rehabilitatie van het Saramaccakanaal. Dharm Mungra, voormalig topfunctionaris van het ministerie van Openbare Werken, zegt hierover desgevraagd, dat het belangrijk is dat de rehabilitatie van het Saramaccakanaal samen geschiedt met het vervangen/verbeteren van het rioleringssysteem. Volgens hem is er een verschrikkelijke onderhoudsachterstand van twintig jaar, waarbij rioleringen niet goed zijn uitgediept en ook nog illegaal zijn geplaatst.
Hij geeft aan dat een groot deel van al het water dat wordt opgevangen in Paramaribo, afkostig is van Paramaribo-Noord, een deel daarvan stroomt naar het Saramaccakanaal en een ander deel naar de Atlantische Ocenaan. Het water dat afkomstig is van Paramaribo-Centrum, stroomt naar de Atlantische oceaan.
Met de rehabilitatie van het kanaal zal volgens Mungra bijna de helft van de stad ontlast worden. Hij geeft aan dat het kanaal bijkans zestig jaar niet is onderhouden, waardoor het ondiep is geworden. Hij legt uit dat de Saramacca-kanaal drie functies heeft: landbouw (irrigatie en drainage), scheepvaart en ontwatering. Mungra zegt dat volgens het laatste masterplan van het ministerie, ontwatering de primaire functie zou moeten zijn van het kanaal, waarbij eraan waterpeilbeheer gedaan moet worden.

In het plan staat er een voorstel om het kanaal 40 cm lager te maken dan het nu is, waardoor in de grote regentijd er voldoende bergingscapaciteit is voor het overtollige water en dit dan langzaam in de rivier te laten stromen. In de droge tijd zou er juist een hoger peil van het water moeten worden toegelaten om aan irrigatie te kunnen doen.
Mungra benadrukt dat er een speciale instantie moet komen om het waterpeil te beheersen en te controleren. Hij denkt aan een ontwateringsautoriteit en een kanaalautoriteit bestaande uit deskundigen.
Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), lanceerde gisteren het project: Saramacca Canal Rehabilitation. De fysieke werkzaamheden voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal, worden pas in het tweede kwartaal van 2021 gestart. Het project wordt gesplitst in twee delen. De rehabilitatie van het kanaal valt onder het eerste deel, het tweede deel behelst de aanpak van gebieden langs het kanaal die te kampen hebben met wateroverlast. De regering hoopt in het laatste kwartaal van 2024 het werk volledig te hebben afgerond. Het project wordt door de World Bank gefinancierd voor 35 miljoen US-dollar. De uitvoering ligt in handen van het ministerie van OWT&C.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles