“Het is een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat in de grote droge tijd, er minder groenten op de markt komt”, zegt Ganeshkumar Kandhai, voorzitter van de Landbouw Coöperatie Kwatta(LCK), tegen De West. De oorzaak hiervan is volgens hem het tekort aan water dat de landbouwers hebben in deze periode, waardoor er niet te veel geplant kan worden, maar de vraag toch hetzelfde blijft.
Normaliter duurt de schaarste volgens Kandhai meestal tot eind november, maar dit jaar kan de schaarste ook langer aanhouden. ‘’Het weer is aan het veranderen en er is voorspeld dat de droogte langer zal aanhouden dan normaal. Ook het spaarwater dat wij hebben, raakt op waardoor we zelf veel minder zullen moeten planten”, zegt Kandhai.
Een ander probleem waarmee de landbouwers te kampen hebben, is dat hun gebieden dichtbij de kustvlakte liggen. ‘’Op een gegeven moment is het zo droog, doordat het totaal niet meer regent dat de planten het zoute water uit de bodem onttrekken’’, zegt Kandhai.
Hij geeft aan dat dit alles niet alleen ervoor zorgt dat er een schaarste is, maar ook dat de prijzen voor groenten enorm gaan stijgen, omdat de productiekosten gedekt moeten worden.
De voorzitter zegt dat er nog steeds op de oude manier aan landbouw wordt gedaan, maar om dit soort periodes op te vangen, moet daar moet volgens hem drastisch een verandering in komen. “Landbouwers moeten overstappen naar het kastensysteem, (planten in kassen, red.) maar de overheid zal daarbij een belangrijke rol moeten vervullen”, zegt Kandhai. Hij geeft aan dat vooral de prijzen van bladgroenten hoog zijn, omdat die ook meer water gebruiken.