Veerdienst Suriname-Guyana wordt donderdag hervat

De veerdienst tussen Suriname en Guyana wordt vanaf donderdag 26 september hervat. Hierover hebben beide landen op ministerieel niveau een akkoord bereikt. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie, die de afgelopen dagen besprekingen heeft gevoerd in Guyana, is vanavond teruggekeerd naar Suriname waar hij op het vliegveld Zorg en Hoop informatie heeft verschaft aan de media.
De dienst zal nu worden onderhouden met het Guyanese vaartuig M.B. Sandaka. De Canawaima is op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege mechanische problemen.
Van Surinaamse zijde is besloten het vaartuig alvast op eigen kosten naar de dok te sturen voor een integrale reparatie, maar de twee buurlanden konden niet tot een overeenstemming komen betreffende de betaling. Intussen is dit probleem opgelost. Minister Chotkan voerde in Guyana gesprekken met zijn collega van Transport en diens staf, bijgestaan door het bestuur van de Guyanese Canawaima Management Company. Van Surinaamse zijde was ook Joyce Blokland van de Suriname Canawaima Ferry Services aanwezig.
Minister Chotkan zegt dat nadat de Canawaima op initiatief van Suriname uit de vaart was gehaald, Guyana conform het Memorandum of Understanding toen zou moeten inkomen met de M.B. Sandaka. Hij benadrukt dat Guyana niets van zich liet horen, maar Suriname ook niet kon blijven wachten met de reparatie. Dit is de afgelopen dagen ook concreet met Guyana besproken. Volgens de bewindsman heeft het buurland zich respectvol opgesteld en zou er sprake zijn geweest van een communicatiestoornis. Hij zegt dat van de andere kant ook beaamd is dat er brieven zijn ontvangen. De kwestie van de betaling is volgens hem opgelost. Verder heeft Guyana ook recht om te weten wat er het bedrag gaat gebeuren. Er zijn voor een deel reeds documenten uitgewisseld en te zijner tijd zullen er modaliteiten worden uitgewerkt om dit stuk verder gestalte te geven.
‘’Belangrijk was dat de veerboot weer in de vaart moest. Het gaat om een stukje verdiencapaciteit. Je kan halen en trekken over een nulletje erbij, maar aan het eind van de dag moet je kunnen verdienen en geld op tafel leggen”, aldus minister Chotkan. Ook vanwege dit gegeven was het volgens de bewindsman nodig een herstart te maken met de dienst.
Intussen is hervatting van de veerdienst ook aangekondigd door het Guyanese ministerie van Infrastrtuctuur. De M.B. Sandaka zal Moleson Creek Terminal verlaten om 09:00 uur en vanuit South Drain- Suriname om 11:30 uur vertrekken. Het publiek wordt erop gewezen dat de M.B. Sandaka niet geschikt is voor 20ft en 40ft containers en vrachtwagens met een hoogte en breedte van respectievelijk meer dan 3 meter en 2,7 meter. De M.B. Sandaka werd onlangs gerepareerd en uitgerust met twee hydro-master voortstuwingssystemen, aangedreven door twee rups 3406-motoren.

More
articles