‘CBB-ambtenaren Brokopondo maken het te bond’

De districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Frederik Finisie en de ambtenaren van het Centraal bureau voor Burgerzaken (CBB), zijn met elkaar in conflict. Een CBB-medewerker (naam bekend bij de red.) zegt aan de krant, dat de dc zich heeft misdragen. De medewerker heeft ook beelden van het voorval beschikbaar gesteld. Volgens de medewerker konden de mensen slechts tot 09.00uur geholpen worden, dit vanwege een defect aan de airco. Aan de mensen die na dit tijdstip binnenkwamen, is begrip voor de situatie gevraagd. Echter liep het uit de hand nadat een groep onder leiding van de hoofdkapitein van Brownsweg en omgeving, het er niet mee eens was dat het kantoor eerder sloot. Hij deed bij de dc zijn beklag hierover.
DC Finisie vertelde zijn kant van het verhaal. Hij vroeg zijn neef, Giovannie van Ewijk, die werkzaam is op het commissariaat, om een verklaring, maar die wilde op een gegeven moment niets meer horen. Het bleek dat de kapitein met een zwangere vrouw in de auto zat, maar dit had de kapitein niet kenbaar gemaakt, vandaar dat Van Ewijk hier niet van op de hoogte was.
Finisie geeft aan dat de groep mensen zich heeft begeven naar het kantoor, nadat zij een sms’je had ontvangen dat zij hun e-ID in ontvangst kon nemen.
Finisie benadrukt dat de CBB-ambtenaren aldaar het al geruime tijd te bond maken. Hij geeft aan dat mensen van heinde en verre komen om hun ID-kaart te maken, maar dat zij naar huis worden gestuurd, omdat voor die dag hun dorp niet op de lijst staat. De dc zegt dat et geen regel is waarin staat dat er per dorp wordt gewerkt. “Een ieder moet geholpen worden”, benadrukt hij. Hij geeft aan dat hij als burgervader van het district als taak heeft ervoor te zorgen dat de mensen op de juiste manier worden geholpen.
De dc was genoodzaakt om assistentie van de politie in te roepen. Hij heeft ook de directeur van het CBB op de hoogte gesteld. Finisie zegt dat bij zijn aantreden als dc, de CBB-ambtenaren in een klein ruimte werkten zonder enige koeling. Hij heef zich ingezet en heeft ervoor gezorgd dat zij in een grotere ruimte met airco kunnen werken. De dc bevindt zich momenteel in Paramaribo, alwaar hij aan herstellende is van een operatie. Finisite neemt tevens waar in het district Para. Hij heeft als burgervader het verzoek gedaan om de CBB-ambtenaren te vervangen.
Finisie ging tekeer tegen Van Ewijk. Finisie was boos, omdat hij vond dat Van Ewijk niet op de juiste toon heeft gesproken met de kapitein. Hij heeft tot twee keer toe getracht Van Ewijk te slaan, maar dit werd door tussenkomst van andere medewerkers voorkomen. De medewerkers hebben de deuren toen op slot gedaan zodat de dc de ruimte niet binnen kon komen. Finisie werd kwaad, trapte tegen de deur en ging tekeer tegen de medewerkers. Finisie geeft aan dat zijn eigen neefje die door zijn tussenkomst in dienst is getreden, tegen hem ageerde. Het enige wat de dc wilde, was dat de mensen die opgeroepen waren voor het ophalen van hun ID-kaart, geholpen werden. Hij beweert nimmer op zo een manier te hebben gehandeld. ‘’Mensen worden net als honden behandeld op het CBB-kantoor’’, zegt hij.

door Johannes Damodar Patak

More
articles