September 21, 2019


SCHAARSTE AAN KIP


September 21, 2019

Er heerst momenteel een schaarste aan kip in de samenleving. Dit is duidelijk te zien in de supermarkten. In sommige winkels zijn de vriezers nagenoeg leeg, andere winkels hebben een beperkte  voorraad aan kip en kipdelen. Kleine kiphandelaren langs de wegen, hebben hun prijzen ook flink aangepast. Voor 1 kilo levende kip wordt nu SRD 24 gevraagd. De grote pluimveebedrijven hebben de prijzen nog niet aangepast. Normaal gesproken hebben slachtkippen na zes weken het juiste gewicht bereikt, maar door de hitte groeien ze trager en duurt het ongeveer acht weken voordat ze geslacht kunnen worden. Niet alleen betekent dat extra voer, er gaan ook veel kippen dood door de hitte, vooral als de ruimte waarin zij verblijven, niet goed geventileerd wordt. Al deze factoren maken dat de prijs verhoogd is. Een fonds waar pluimveehouders geld uit kunnen putten ontbreekt, waardoor de nodige investeringen niet altijd gedaan kunnen worden. De importeurs zouden in deze periode kip kunnen importeren. De Associatie Pluimvee Sector Suriname, APSS, heeft zelf geen problemen hiermee, omdat zij weet dat het tekort niet op korte termijn opgeheven zal zijn. Wij hopen dat de importeurs hiertoe overgaan, zodat er voldoende kip is voor de samenleving. De meteorologische dienst heeft voor de komende drie maanden droogte voorspeld. Dus de hitte is nog lang niet voorbij. Het wordt tijd dat de regering, de pluimveesector een helpende hand toesteekt. Er zou een fonds opgezet kunnen worden voor de mensen in de pluimveesector, waar ze tegen een zachte rente een lening kunnen nemen. De pluimveesector heeft de afgelopen jaren veel kunnen bereiken. Zo is het ze gelukt om fastfoodketens als KFC, zover te krijgen om lokale kip te gebruiken. Laten we ze verder stimuleren.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249