‘Dag der Saramaccaners is politieke stunt’

“Het is een gemene doorzichtige streep van de NDP, om de verdeeldheid onder de Marrons te vergroten”, zei Ruben Ravenberg, voorzitter van de Commissie 10 oktober, in gesprek met Radio ABC, dit naar aanleiding van de vrije dag op 19 september die toegekend is aan de Saramaccaners. ‘’Het is een politieke stunt’’, zei Ravenberg.
Volgens de voorzitter hebben de Saramacca-ners niets aan een vrije dag, gezien de grote problemen in het binnenland die opgelost moeten worden. “Elektriciteit is iets dat voor elke burger noodzakelijk is, de scholen zien er verschrikkelijk uit, enzovoorts. Echter kijken ze daar niet naar”, zegt Ravenberg. Hij geeft aan dat de NDP denkt dat zij te maken heeft met een onderontwikkelde groep, en dat ze denkt hun stem te kunnen winnen met een vrije dag. Ravenberg hoopt niet dat de mensen in deze misleiding trappen. De voorzitter hoopt dat de Saramaccaners laten blijken dat zij niet zo gemakkelijk om te kopen zijn en dat de NDP uiteindelijk gaat beseffen, dat zij dingen zal moeten doen die van groter belang zijn. Volgens Ravenberg geeft dit aan dat de NDP er alles aan zal doen om verdeeldheid te brengen onder de Marrons, omdat ze weet dat ze daarvan flink misbruik kan maken. De voorzitter deed een beroep op deze groep zich niet te focussen op grenslijnen en dergelijke zaken, want dat zal ze niet ten goede komen.
Echter vroeg de Commissie voor Saamaka Daka onder leiding van Rinaldo Huur, begrip voor deze dag. Huur gaf aan dat het op deze dag gaat om de herdenking van een vredesverdrag dat de Marrons van Boven-Suriname tekenden met de koloniale staten op 19 september 1762. De commissie vroeg vooral het bedrijfsleven om zijn medewerking te verlenen.

More
articles