September 18, 2019


Moengo Festival afgeblazen


September 18, 2019

Het Moengo Festival met als thema Poku fu Kenki III, dat dit jaar in Frans-Guyana gehouden zou worden, gaat niet door. Dit heeft Marcel Pinas, voorzitter van Stichting Kibii, de organisatie achter het festival gisteren in een persbericht bekendgemaakt. Het festival dat normaliter in Moengo gehouden wordt en voor de zevende keer zou worden georganiseerd, zou plaatsvinden in St. Laurent (Frans-Guyana), omdat volgens Pinas, de situatie het niet toeliet dat het festival in Moengo gehouden wordt. Volgens Pinas moesten er evaluatiegesprekken gevoerd worden tussen de districtscommissaris van Marowijne Zuid-West, Kenia Pansa, en het bestuur van Stichting Kibii. Dit, omdat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, zou hebben aangegeven het gebouw van het oude ziekenhuis van Suralco waarin de stichting gehuisvest is, nodig te hebben voor het huisvesten van een middelbare school. Echter hebben de gesprekken nog niet plaatsgevonden. In Moengo is beroering ontstaan over het huisvesten van de middelbare school in het voormalige ziekenhuis en het verplaatsen van het festival. Er is zelfs geprotesteerd tegen de stichting. Aan hen werd gevraagd het gebouw te verlaten, zodat de school kan komen. Pinas besloot vanwege de onrustige situatie, het festival te laten plaatsvinden in Frans-Guyana. Pinas zei dat nadat is meegedeeld dat het festival in St. Laurent gehouden zou worden, hij veel reacties heeft ontvangen vanuit de gemeenschap in Marowijne, in het bijzonder Moengo. Volgens Pinas is het nimmer de bedoeling geweest om de eigen gemeenschap de rug toe te keren. Hij benadrukte dat de stichting alle projecten samen doet met en voor de gemeenschap. Het festival is de activiteit waarnaar er jaarlijks in de vakantie in Moengo en omgeving wordt uitgekeken. Hoewel het festival een culturele aangelegenheid is, zijn de werkzaamheden en locatie in een politieke sfeer terechtgekomen. “De politieke discussies die momenteel worden gevoerd, hebben geleid tot een verdeeldheid die niet ten goede komt aan de kern van het werk van onze organisatie: Marowijne verder ontwikkelen en internationaal op de kaart zetten door middel van kunst en cultuur”, aldus het persbericht. De stichting heeft daarom besloten zich dit jaar terug te trekken en met de gemeenschap in gesprek blijven over de voortzetting van het werk en de projecten van Stichting Kibii. Het Moengo Festival zal volgens Pinas groter en sterker plaatsvinden. Wanneer precies, is nog niet duidelijk. -door Priscilla Kia-

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249