September 17, 2019


Amerikaanse ambassade ondersteunt strijd tegen hiv/aids


September 17, 2019

De Amerikaanse ambassade ondersteunt Suriname in de strijd tegen hiv/aids. Vandaag werd op de ambassade een Memorandum of Understan-ding (MoU) getekend voor de bewustwording en bestrijding van aids in Su-riname. Er worden in totaal twee beurzen ondersteund, een van de Vereni-ging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en een van Stichting Double Positive. De projecten zullen gefinancierd worden via het President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR). Het doel is het vergroten van het bewustzijn van de samenleving als geheel en het verminderen van het stigma op hiv/aids, waardoor Surinamers een gezond en productief leven kunnen leiden. Maureen Burke, directeur van Stichting Double Positive, zegt in gesprek met De West, dat het project vorig jaar is gestart met het plaatsen van gele banken in Paramaribo met als motto: Know your HIV status. Nu wordt het project uitgebreid met videoclips. Ook zal de stichting naar andere districten gaan, waaronder Bokopondo en Saramacca. De Stichting Double Positive zal mediaberichten ontwikkelen om hiv/aids-testen te promoten. De VSB zal met bedrijven samenwerken om het stigma en de discriminatie rond het probleem op de werkplek te verminderen. Ambassadeur Karen Williams, zei dat hiv/aids geen probleem is dat de ene groep treft en de andere niet. “De ziekte kan elk mens infecteren en de impact gaat verder dan degenen die besmet zijn en raakt ons allemaal in de samenleving waarin we leven. Het is ook een ziekte waarvan de verspreiding kan worden vertraagd door be-wustzijn, discussie, preventie en testen”, zegt Williams. Volgens de ambassadeur is samenwerking belangrijk als we vooruitgang willen blijven boeken en ervoor willen zorgen dat niemand wordt gestigmatiseerd of mishandeld vanwege hiv of aids. Bewustwording draagt er ook toe bij dat meer mensen zich zullen laten testen. Nog steeds is het zo, dat mensen bang zijn om zich te laten testen. ‘’We moeten medeleven betonen aan al degenen die getroffen zijn en hun families’’, aldus de ambassadeur. “Het doel is om mensen te motiveren om zich te laten testen om hun status te kennen. Surinamers gaan over het algemeen slecht om met mensen van wie ze weten of denken dat ze hiv besmet zijn. Er is daarnaast ook heel veel zelfstigma en komt er veel discriminatie voor thuis, op het werk en op straat”, zegt Burke. Zij vindt dit jammer en geeft aan dat de projecten ook voor een stukje bewustwording moeten zorgen. ‘’Je kunt alles samen doen met iemand die hiv besmet is’’, stelt Burke. De Verenigde Staten lanceerden het PEPFAR-programma voor kleine subsidies in 2010 in het Caribisch gebied als onderdeel van haar wereldwijde initiatief om de impact van hiv en aids te helpen verminderen. Dit specifieke PEPFAR-programma heeft een blijvende invloed gehad bij de inspanningen om hiv/aids te elimineren. “Met de bijna tien jaar durende inspanning hebben regeringen in de regio, inclusief die van Suriname, hun aandacht voor deze vitale gezondheidsproblemen verhoogd, on-danks de uitdagende economische situatie in de regio”, aldus Williams. door Priscilla Kia

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249