September 16, 2019


‘Zoektocht naar olie heeft politiek tintje’


September 16, 2019

Staatsolie N.V. heeft geen olie gevonden in de Kankantrie-put voor de kust van Nickerie. Het staatsbedrijf heeft een maand geleden aangekondigd dat het mogelijk een gigantische olievondst zou doen voor de Nickeriaanse kust. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt desgevraagd aan De West, dat er een politiek tintje aan het olie gebeuren hangt. Binda geeft aan dat de regering zo spoedig mogelijk olie wil vinden, maar de tegenpartijen van de regering willen niet dat onder de huidige regering, er olie wordt gevonden. Binda zegt dat indien op olie wordt gestuit, de regering nog voordat deze in productie gebracht zal worden, de regering de olie zal uitgeven in de vorm van concessies. Op basis van de voorraden zullen er enorme leningen genomen worden. “Er zal gestoeid worden”, benadrukt hij. De Akmos–voorzitter zegt zelf dat de oliemaatschappijen onder deze regering nooit bekend zullen maken dat er olie is gevonden. Hij legt uit dat de regering de vondst van olie elke keer weer gebruikt om hoop te geven aan het volk. Echter zegt hij dat elke keer dat er geen olie gevonden wordt, tot gevolg heeft dat mensen steeds wanhopiger worden en steeds minder vertrouwen hebben in de regering. Hij merkt op dat juichen over een olievondst die nog moet plaatsvinden, lijkt op de uitspraak van president Desiré Bouterse. De president heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de wisselkoers voor de US-dollars omlaag zal brengen, maar de wisselkoers is juist gestegen. Binda zegt dat mensen zich afvragen hoe betrouwbaar de eerste man van het land is, in wiens handen de leiding van het land ligt. “Wat voor waarde moeten wij aan zo een persoon hechten?”, aldus de Akmos-voorzitter. -door Johannes Damodar Patak-

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249