September 14, 2019


Cash US-dollar zal wisselkoersen niet doen dalen


September 14, 2019

“Het is de kasreserve die was aangehouden, die voor nu en voor de komende periode in contanten zal worden overgemaakt op de rekening van de Centrale Bank van Suriname”, zegt econoom Guillermo Sam-son, tegenover de krant naar aanleiding van de eerste zending US-dollars die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zou hebben ontvangen van de Federale Reser-ve Bank of New York (FED). Hij geeft aan dat de Centrale Bank in feite technisch failliet is, en dus op allerlei manieren aan geld probeert te komen. Volgens Samson zal het geld gebruikt worden om verkiezingscampagnes te voeren en om de intussen op hol geslagen koers in bedwang te houden. Samson zegt bewust te spreken over ‘‘in bedwang houden’’, omdat het volgens hem onmogelijk is dat de koers terug wordt gebracht. “De koers is afhankelijk van de prijzen in de winkels, en het is heel moeilijk de prijzen te verlagen. Persoonlijk heb ik het zelf nooit zien gebeuren in ons land.’’ Samson zegt dat hij allang op de hoogte was van deze actie en dat hij ook hiervoor had gewaarschuwd, dit omdat aan de algemene banken werd gevraagd hun valuta over te maken op een rekening bij de Cen-trale Bank. “Het zijn dezelfde gelden die zullen worden gegeven aan de gemeenschap”, zegt hij. De econoom vreest er zelfs voor dat in een later stadium, er een maatregel zal komen waardoor mensen hun gespaarde tegoeden niet meer op kunnen nemen in valuta, maar dat zij hiervoor SRD zullen ontvangen. “Ik maak het voor het eerst mee dat politici zich bemoeien in belangen van een moederbank”, zegt Samson. Volgens hem zijn mensen binnen de politieke sfeer bezig hun privébelangen te behartigen, waardoor het bankwezen kapot wordt gemaakt. De Centrale Bank heeft een persbericht uitgegeven over de zending US-dollars, maar om welk bedrag het gaat, is niet vermeld. Samson: “Ik weet niet waarom er geen bedragen staan vermeld, maar ik heb het gevoel dat er bewust in het donker wordt gewerkt om roet in het oog van de gemeenschap te gooien.” Hij verwijst naar het feit dat de Centrale Bank de afgelopen jaren geen verslagen heeft getoond aan de gemeenschap. “We hebben geen governor bij de CBvS, maar een schoothondje aan een touw die moet doen wat Hoefdraad van hem verwacht”, aldus Samson.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249