Expo trouwportretten uit slavernij en immigratieperiode

Gisteravond werd de fototentoonstelling Lobi fu tego, van trouwportretten van bruidsparen met een Surinaamse achtergrond uit de periode 1868 – 1950 geopend in het Garden House van De Surinaamsche Bank (DSB). De foto’s geven een beeld van de geschiedenis van Suriname, van migratie en culturele diversiteit. Curator van de tentoonstelling is Lucia Nankoe. In acht filialen van DSB in Paramaribo, Lelydorp en Nickerie, zijn selecties van de foto’s vanaf vandaag te bezichtigen tot en met eind november 2019.
Een tentoonstelling met foto’s van Suri-naamse bruidsparen, soms met een ge-mende achtergrond, gemaakt op een bijzondere dag in hun leven. De echtparen komen uit verschillende lagen van de be-volking en delen van de wereld. De foto’s geven een treffend beeld van de periode waarin de huwelijken werden gesloten. Meestal staan bruid en bruidegom samen op de foto, in enkele gevallen alleen, om-dat ze met de handschoen zijn getrouwd. Vaak zijn de pasgehuwden omringd door familieleden, vrienden, bruidsmeisjes en strooistertjes. Ze zijn thuis, op het erf of in een studio, in westerse of traditionele kleding en bijna altijd met veel bloemen om zich heen.
De oudste foto van de tentoonstelling da-teert uit 1868. De bruid en bruidegom zijn nog geboren in de slavernijperiode. De laatste foto’s zijn uit 1950, toen de Suri-naamse bevolking door immigratie nog diverser was geworden. Uit de foto’s blijkt ook de belangrijke rol van emigratie. Al voor de Tweede Wereldoorlog reisden Surinamers naar alle windstreken.
De mensen die de foto’s voor de tentoonstelling ter beschikking stelden, wisten vaak veel te vertellen over de ouders en (over) grootouders op de foto’s. Bij de foto’s zijn de verkorte verhalen te lezen.

More
articles