Ongecontroleerd beleid visvergunningen leidt tot verzadiging sector

Date

Volgens verschillende visserijorganisaties heeft het ongecontroleerd uitgeven van visvergunningen, gemaakt dat de sector is verzadigd. Daardoor is ook de prijs van vis gedaald. De organisaties geven aan dat het aantal visvergunningen voor een visgebied, is verdubbeld van 250 naar 500.

Volgens verschillende visserijorganisaties heeft het ongecontroleerd uitgeven van visvergunningen, gemaakt dat de sector is verzadigd. Daardoor is ook de prijs van vis gedaald. De organisaties geven aan dat het aantal visvergunningen voor een visgebied, is verdubbeld van 250 naar 500. De vissers hebben elk jaar te kampen met een dalende verkoop van vis. Dit jaar is de verkoop zelfs slechter dan vorig jaar, waardoor de vissers blijven zitten met hun vangst en de kosten nauwelijks meer kunnen dekken.
Ook problemen binnen de exportmarkt maken dat de lokale markt nog meer verlies lijdt. Zo heeft de Aziatische markt geen behoefte meer aan vis uit ons land, wat maakt dat exporteurs hun waar op de lokale markt moeten verkopen. Dit blijkt ook uit een recent geval waarbij een visexporteur afgelopen zaterdag zijn onverkochte lading liet vernietigen. De lading die in mei van het vorig jaar was geëxporteerd naar Viet-nam, bleek nooit te zijn ingeklaard door de afnemer en werd uiteindelijk meer dan een jaar later, teruggestuurd naar de exporteur. Hoewel de lading bevroren was, wilde de exporteur geen enkel risico nemen.
In samenwerking met het Viskeuringsinsti-tuut, liet hij de partij vernietigen.
Een ander probleem waarmee de exportmarkt te kampen heeft, zijn de steeds strenger wordende regels van de Verenig-de Staten en de Europese Unie, die maken het steeds moeilijker voor ondernemers om hun vangst op de internationale markt af te zetten. De vissers vrezen dat als er niet gauw een verandering komt in het vergunningenbeleid, de sector in elkaar zal storten. De vissers zijn vandaag voor een gesprek uitgenodigd door de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar. Aan de orde zullen komen het uitgiftebeleid van visvergunningen en overige problemen waarmee de vissector kampt.

More
articles