Maduro beschuldigt Colombia van complot

De Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft het leger op alert gezet. Hij beschuldigt Columbia van het plannen van een aanval, terwijl de spanningen tussen de twee Zuid-Ameri-kaanse landen oplopen. “De Colom-biaanse regering wil geen vrede”, stelde Maduro dinsdag aan officieren tijdens een militair uitgezonden nationale ceremonie. “Ze wil oorlog. Ze wil geweld.” Het was het laatste salvo tussen Maduro en de Colombiaanse president Ivan Duque, die recentelijk beschuldigingen had gedaan van het herbergen van gewapende rebellen.
De vijandigheid tussen Colombia en Venezuela laaide vorige week op toen de voormalige hoofdonderhandelaar voor de revolutionaire strijdkrachten van Colombia, aankondigde dat hij op-nieuw de strijd zou oppakken. Duque en de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, hebben Maduro be-schuldigd van het huisvesten van linkse rebbelen in Venezuela. Guaidó verklaarde zich in januari tot interim-president van Venezuela en beweerde dat de herverkiezing van Maduro 2018 ongeldig was; hij is erkend door Colombia, de Verenigde Staten en meer dan 50 andere landen.
De wrijving tussen de twee landen escaleerde de afgelopen dagen te midden van de langdurige strijd tussen Maduro en Guaidó, die de socialistische president volledig wil verwijderen, onder andere met steun van de Verenigde Staten en Colom-bia. De strijd heeft Venezuela in een politieke en economische crisis gebracht die wordt gekenmerkt door voedseltekorten en massale migratie, terwijl burgers hun bestaansmiddelen elders zoeken.

Soevereiniteit
Maduro instrueerde dinsdagavond soldaten van Venezuela op hun hoede te zijn en gaf de opdracht twee weken militaire oefeningen in te lassen.
Deze aankondiging kwam uren nadat Guaidó had gezegd, dat hij het gebruik van satellieten heeft goedgekeurd om rebellen te zoeken die vanuit buurland Colombia naar Venezuela vliegen.
Er is een samenwerking begonnen tussen de oppositie van Venezuela en Co-lombiaanse functionarissen om inlichtingen te verzamelen over guerrillakampen en vliegtuigen die gebruikt worden om drugs te vervoeren.

More
articles