‘Wijziging BO schande naar technocraten’

De wijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) en de aanname van de Machtigingswet gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), is volgens Xaviera Jessurun van The Next Generation Movement, een schande naar al de technocraten toe die zich hebben verdiept in de Alcoa-kwestie en de regering hebben gewezen op alle zaken die scheef zitten. Jesserun geeft aan dat de regering alle adviezen van de externe deskundigen van DNA, de Vereniging van Economisten in Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en andere deskundigen, naast zich neer heeft gelegd. Zij hekelt het dat 29 leden voor hebben gestemd. “De aangenomen wetten zijn de meest controversiële wetten, na de Amnestiewet die wij als land hebben”, zegt de activiste.
Zij had gehoopt dat parlementsleden van de NDP en anderen die de coalitie steunen, zich kritisch hadden opgesteld en niet achter de wijziging van de BO en de aanname van de Machtigingswet zouden staan.
“Wederom is gebleken dat zij slechts partijloyalisten zijn die in het belang van hun partij stemmen en niet in het belang van Suriname’’, zegt Jessurun. Met deze wetten is Suriname volgens haar, voor de komende 100 jaar, in een avontuur gestort. Zij verwijst naar de energieovereenkomst die Errol Alibux, nu adviseur van president Bouterse, had afgesloten en die nog twintig jaar parten heeft gespeeld. Jessurun geeft aan dat The Next Generation Movement en de andere organisaties, niet in staat zijn om alleen de strijd te voeren. Het volk moet volgens haar nu zijn stem laten horen tegen de uitverkoop van Suriname. “De vele reacties vanuit de verschillende organisaties getuigen dat hetgeen de regering en het parlement gedaan heeft, geen draagvlak geniet”, benadrukt zij. The Next Generation Movement gaat zich voor nu verder richten op het milieuonderzoek en de Conflict of Interest theorie in de Alcoa-deal. ‘’Het laatste gaat een beetje moeilijk, vanwege de moeilijke toegang tot documentatie’’, aldus Jessurun.

door Johannes Damodar Patak

More
articles