Niet meegaan met RvC kost SLM-topper functie

Financieel directeur bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Steve Silos, is voor onbepaalde tijd ge-schorst door de Raad van Commissarissen (RvC). De redactie verneemt uit betrouwbare bronnen binnen de SLM, dat Silos is geschorst, omdat hij geweigerd heeft zijn handtekening te plaatsen onder overeenkomsten die betrekking hebben op de Boeing deal. Deze deal zal de SLM 60 tot 70 miljoen aan meerkosten opleveren.
Naar de redactie verneemt, zal de Boeing deal de SLM veel financiële schade berokkenen. De financieel directeur is volgens de wet persoonlijk aansprakelijk voor het tekenen van verlieslatende overeenkomsten die worden afgesloten door de SLM. Op grond hiervan heeft Silos aan de RvC gevraagd om een schriftelijke staatsgarantie waaruit blijkt dat de regering de SLM over een periode van dertien jaar, zal subsidiëren voor de meerkosten van 70 miljoen. De garantie moet door de Raad van Ministers (RvM) worden goedgekeurd en vastgelegd in een missive. Ondanks de belofte van de RvC, is de garantie nooit gekomen. De RvC eist van Silos dat hij zonder enige staatsgarantie ontvangen te hebben, de overeenkomsten tekent.
Het besluit voor schorsing van Silos is op een Algemene Vergadering van Aandeelhouders genomen. De bron zegt dat wanneer een directeur zich wil houden aan wettelijke bepalingen waaronder de Vennootschapswet, de Koophandelwet en de Wet op de Jaarrekening, hij gestraft wordt met schorsing, terwijl hij weet dat het tekenen van de overeenkomsten, schade zal berokkenen aan de SLM.
Silos en Gerard Lau werden op 9 juli van het vorig jaar aangesteld als nieuwe directie van de SLM.
Algemeen directeur Lau werd op 3 juli per direct op non-actief gesteld. Er zou sprake zijn geweest van een dispuut tussen hem en de RvC over het al dan niet aanschaffen van een Boeing 787 Dreamliner. Radjesh Radjkoemar volgt Lau per 1 september op.

More
articles