Wet Constitutioneel Hof na jaren aangenomen

De Wet Constitutioneel Hof is na diverse malen te zijn behandeld in het parlement, eindelijk aangenomen. De wet is voor het laatst in 2016 behandeld. De ontwerpwet is gisteren met algemene 28 stemmen aangenomen. De oppositie heeft zich onthouden van stemmen. Enkele voorstellen van assembleeleden zijn aangenomen en enkele wijzigingen zijn aangebracht in de wet. ‘’De wet is vanaf 1996 af en aan behandeld in het parlement’’, zei assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. ‘’Met de goedkeuring zijn goede checks and balances bereikt voor de regering, het parlement en de rechterlijke macht’’, zei de assembleevoorzitter Het Constitutioneel Hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. Het doel van dit wetsontwerp is om invulling te geven aan artikel 144 van Grondwet dat nadere regels over de samenstelling, inrichting en werkwijze voorschrijft alsmede de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof vaststelt. Vicepresident Ashwin Adhin zei dat de behoefte aan een Constitutioneel Hof voortvloeit uit het feit dat de gewone rechter slechts de bevoegdheid heeft om wetten te toetsen aan grondrechten en verdragen. “In alle overige gevallen mist de gewone rechter toetsingsbevoegdheid, dit vloeit voort uit de leer van de trias politica.” Het Constitutioneel Hof is geen rechtspreker in conflicten tussen burgers onderling of tussen burgers en de overheid.
Voor de wijze waarop en door wie een Constitutioneel Hof wordt samengesteld, bestaan er geen algemene geldende richtlijnen.
Volgens Adhin zal in dit wetsontwerp aan De Nationale Assemblee een belangrijke rol toebedeelt zijn om de voordracht van de benoeming van de leden te doen. Het Constitutioneel Hof heeft geen rechtsprekende bevoegdheid.
Een toetsingsorgaan zal volgens de vicepresident bij de instelling van dit hof een bijdrage leveren tot evenwichtigheid van het Surinaams bestel. Voor een goede werking van het hof, moet er acht worden geslagen op de grondwettelijke verantwoordelijken en bevoegdheden van alle actoren die bij de werking van het hof zijn betrokken.

door Priscilla Kia

More
articles