Hennepteelt een feit

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto en zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, hebben op maandag 26 augustus, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Met deze ondertekening is de hennepteelt een feit geworden. Het doel is om een samenwerking te bewerkstelligen tussen het bedrijf InVitroPlants, ressorterende onder Grassalco N.V., voor het produceren van cannabisplantjes en -zaden die bestemd zullen zijn voor kleine en middelgrote telers in Suriname.

Volgens de NH-minister heeft de hennepteelt voordelen voor de economie van het land. Wereldwijd is dit product zich aan het ontwikkelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen periode aandacht besteed aan enkele randvoorwaarden die nodig zijn om over te gaan tot de uitvoering van het traject. Een belangrijke voorwaarde is de levering van kwalitatief plantmateriaal, waardoor er regelmatig voldoende geproduceerd kan worden.

Volgens minister Akiemboto is InVitroPlants de geschikte partner voor de uitvoering van dit project. De bewindsman is er zeker van dat het bedrijf dit aankan en hiervoor zijn deskundigen zal inzetten. Gaandeweg zal er gekeken worden om ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij te betrekken bij dit gebeuren.

Hennepteelt, die onder andere ingezet wordt voor de productie van vezel, medicijnen en kleding, is naast goud, significant aan het groeien. Naar zeggen van de minister is dit een reden om te investeren in hennepteelt. Bovendien is hennepteelt milieuvriendelijk. Ook de minister van Volksgezondheid is van mening dat de hennepteelt wereldwijd aan het stijgen is, vandaar dat hij geen twijfels heeft over het ondertekenen van deze MoU.

Kennismakingsbezoek

Eerder dit jaar bracht de voorzitter van het Advies- en Monitoringsorgaan Wetenschappelijk Onderzoek Hennepteelt, Boy Guardiola, een kennismakingsbezoek aan minister Akiemboto. Tijdens dit bezoek heeft Guardiola de NH-topman geïnformeerd over de status met betrekking tot de opzet van de hennepindustrie voor ons land.

Guardiola maakte daarbij onder andere het doel welke zijn organisatie heeft kenbaar, namelijk; Suriname economisch voordeel te laten halen uit de booming industriёle en medische hennepindustrie. De heersende paradigma’s binnen de samenleving moeten geminimaliseerd worden en de maatschappelijke weerstanden ten aanzien van de implementatie van de cannabis-industrie in ons land, moeten worden weggenomen c.q. verminderd. Ook de wetgeving moet volgens Guardiola worden gewijzigd.

More
articles