Regering stopt samenwerking tussen AZP en PCS

De regering heeft de samenwerking tussen het Psychia-trisch Centrum Suriname (PCS) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), stopgezet. Voorheen riep het AZP de hulp van psychiaters van het PCS in wanneer personen die een poging tot zelfmoord hadden gedaan, via de Spoedeisende Hulp binnenkwamen. De regering heeft de samenwerking beëindigd, omdat het volgens haar om twee afzonderlijke gezondheidsinstellingen gaat.
Uit betrouwbare bronnen binnen het AZP verneemt de redactie, dat medici na hun deel gedaan te hebben, geen andere keus hebben dan patiënten te ontslaan met als voorwaarde dat zij zelf naar het PCS gaan. Volgens de bronnen is de kans groot dat de patiënten het PCS niet aandoen en dus geen hulp krijgen, terwijl zij die wel nodig hebben. Algemeen directeur Raj Jadnanansing, heeft de redactie voor informatie verwezen naar medisch directeur Rudi Dwarkasing. Tot op heden is de redactie er niet in geslaagd hem te bereiken.
Het AZP verwijst in dit kader naar PCS.
Bij het PCS is er een conflict ontstaan tussen de psychiaters en de verzekeringsmaatschappijen Self Reliance en Assuria N.V. Patiënten moeten zelf opdraaien voor de kosten en kunnen achteraf restitutie aanvragen. Een eerste en tweede intake bij de psychiater kost rond de SRD 500 per intake.
VHP-parlementariër Dew Sharman tevens huisarts zegt desgevraagd dat suïcide en een poging hiertoe geen modeverschijnsel is, maar een psychiatrische aandoening, die zo snel als mogelijk begeleiding vergt. Hij geeft aan dat op jaarbasis 130 mensen zelfmoord plegen, een veel groter aantal waagt een poging. De arts vindt het een kwalijke zaak dat zowel het AZP als PCS, in feite dienstverlening weigeren. ‘’Het maakt niet uit wat de constructie van de samenwerking moet zijn, feit is dat de mens in nood niet in de steek gelaten mag worden’’, zegt Sharman.
Vanwege het stigma dat er heerst in de samenleving op het PCS, maar ook om direct hulp aan de patiënt te bieden, is Sharman er een voorstander van dat er een poli Psychiatrie wordt geïntegreerd in het AZP. Hij vindt het een kwalijke zaak dat de samenleving psychiatrische dienstverlening ontbeert. “Het maakt mij niet uit wie helpt, als de mens in nood maar adequaat geholpen kan worden. Ik hoop dat beide ziekeninstellingen de koppen bij elkaar steken om de dienstverlening spoedig te herstellen”, benadrukt hij. Hij vindt het ook geen goede zaak dat patiënten zelf moeten opdraaien voor de kosten indien het AZP de hulp van een psychiater inroept. Het ziekenhuis is financieel niet in staat om deze kosten te dragen.

More
articles