Parlement moet regering naar huis sturen

De behandeling van de conceptovereenkomsten in het parlement met betrekking tot de Alcoa-kwestie, zijn gestart. Bestuurskundige August Bol-dewijn zegt desgevraagd, dat de regering naar aanleiding van deze kwestie, zou moeten aftreden en dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Hij merkt op dat nu gebleken is dat het vertrek van Alcoa uit Su-riname in samenspraak is geweest met de regering, de positie van ons land bij de onderhandelingen is verzwakt. “De regering is medeverantwoordelijk voor het vertrek van Alcoa”, stelt hij.
Boldewijn is van mening dat het parlement een motie van wantrouwen te-gen de regering moet aannemen. ‘’De coalitie zal hier nooit aan mee werken, maar er zijn hiervoor wel voldoende gronden aanwezig, zoals de voortzetting van de onderhandeling met de Alcoa op grond van een Memorandum of Understanding (MoU), dat is verworpen door het parlement en het desavoueren van het hoogste college van staat door met een MoU te komen.’’
De bestuurskundige geeft aan dat de Brokopondo-overeenkomst in 1958 onder leiding van premier Pengel bij wet tot stand is gekomen. Het is daarom volgens hem niet mogelijk om deze overeenkomst te wijzigen of te vervangen door een MoU.
Hij benadrukt dat de overeenkomst alleen door een andere wet vervangen of gewijzigd kan worden. Boldewijn zegt dat het parlement ook schuldig is, zij had vanaf het begin toen de regering met een MoU kwam, voet bij stuk moeten houden door deze niet in behandeling te nemen.
Boldewijn voegt eraan toe dat er een aantal zaken zijn die afzonderlijk moeten worden behandeld om te komen tot een eenduidige beslissing. Hij noemt het pensioen van de gepensioneerden van de Suralco, dat gebaseerd is op valuta, maar anno 2019 wordt uitbetaald op grond van een achterhaalde koers van iets meer dan SRD 3. Andere kwesties zijn de uitkering van perceeleigenaren die hun gronden hebben verkocht aan de Suralco, maar tot op heden niet zijn gecompenseerd en de rehabilitatie van de vervuilde gebieden. Boldewijn is van mening dat de coalitie en de oppositie moeten kijken op welke gebieden zij het met elkaar eens zijn om deze kwestie op de juiste manier en in belang van Suriname, af te handelen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles