Regering en Suralco bepaalden vroege beëindiging BO

Suralco heeft niet eigendunkelijk gehandeld in de kwestie van de vroege beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst (BO). Dit is in samenspraak met de regering gebeurd. De regering heeft recentelijk meegedeeld, dat Suralco de overeenkomst niet beëindigd heeft, maar dat dit in samenspraak met de regering is gebeurd. “Dat zijn zaken waarbij wij zeggen dat vanaf het begin, de belangen van het Surinaamse volk verkocht zijn. Men heeft zich niet gehouden aan de bestaande overeenkomst. Men heeft andere zaken ingebracht, daardoor kan Suriname, Suralco niet verwijten van wanprestatie”, zei Asiskoemar Gajadien (VHP) gisteren tijdens de behandeling van de Wet Wijziging Brokopondo-overeenkomst en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. De regering wordt verweten geen goede onderhandelingen te hebben gevoerd met Alcoa/Suralco.
Gajadien ziet de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst van de onderhandelingscommissie als uitverkoopovereenkomsten, omdat Suriname volgens hem iets krijgt dat al van hem is of was, maar daartegenover diverse belangen en rechten los laat en een multinational ondersteunt.
In de overeenkomsten bevestigt de regering dat de waterkrachtcentrale een eigendom is van Suralco, terwijl Suriname grond, water en andere zaken heeft opgebracht. Deze bepaling heeft de uitgangspositie van Suriname in alle opzichten verzwakt. Gajadien gaf aan dat bij de Brokopondo-overeenkomst, een samenwerking is aangegaan tussen Suriname en Alcoa voor 75 jaar. “Suralco trekt zich 18 jaar eerder terug uit deze joint-venture en we merken dat de regering de rode loper uitspreidt, zodat Suralco-Alcoa gerust kan vertrekken uit Suriname.”
De waterkrachtcentrale zou volgens Gajadien reeds in 2015, toen Suralco alle activiteiten beëindigde, overgedragen moeten worden. Nu stelt de regering, dat het waterkrachtwerk niet later dan 31 december 2019 overgedragen zou moeten worden. Door de vroege beëindiging en de late overdracht, lijdt Suriname grote schade. In de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst is ook een akkoord bereikt dat inhoudt, dat Suralco delen van de over te dragen waterkrachtactiva mag uitsluiten van overdracht. Ook dit is volgens Gajadien in strijd met de Brokopondo-overeenkomst, die aangeeft dat de gehele waterkrachtcentrale moet worden overgedragen.
Hij stelde dat belangrijke bepalingen in de Brokopondo-overeenkomst zijn losgelaten, waaronder de verplichting van Suralco om gedurende 75 jaar op eigen kosten onderhoud, vervangen en uitbreiding van duurzame activa met als doel de waterkrachtcentrale goed te laten functioneren, waarna de centrale aan het einde van de looptijd in een goed functionerende toestand overgedragen zou worden. De doorwerkende bepalingen in de overeenkomst zijn volgens Gajadien gehandhaafd ter bescherming van het Surinaams belang. Echter zijn deze door de regering en de onderhandelingscommissie losgelaten, waardoor zaken die Suriname rechtens toekomen, worden verwaarloosd.

door Priscilla Kia

More
articles