August 21, 2019


President handelt kwestie Rosebel persoonlijk af


August 21, 2019

Bij Rosebel Gold Mines (RGM) is als gevolg van de situatie die zich twee weken terug heeft voorgedaan, het contract van 325 contractors niet verlengd. Deze personen zijn nu werkloos en weten zich geen raad. De kwestie is gisteren in het parlement aan de orde gesteld, waarna ook meteen werd aangegeven, dat de president als hoogste man van het land, persoonlijk de kwestie afhandelt in overleg met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, de plaatselijke gemeenschap en de autoriteiten van Rosebel. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid in de hoedanigheid van regeringscoördinator, deelde mee dat de president met assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons overleg heeft gehad, waarbij werd aangegeven, dat de regering met de nodige zorg van alle belanghebbenden, de kwestie aanpakt en dat de president zelf leiding geeft aan het proces van normalisering. Diana Poki (ABOP) stelt dat het gaat om 325 gezinnen die brodeloos zijn, terwijl de regering geen concreet antwoord heeft. Zij eiste dat regering deze week nog komt met een antwoord op het vraagstuk. “Ik heb beelden van Brazilianen die actief zijn in het concessiegebied van Rosebel. Als ik luister naar de regering, dan lijkt het alsof we vreemden zijn in Jeruzalem. We weten niet wat er gebeurt in het achterland. Hoe onveilig is de situatie in Brokopondo als de regering iets van OAS heeft afgeblazen? Hebben we een noodsituatie afgekondigd?”, wilde Poki weten. Volgens Mahinder Jogi (VHP) lijkt het alsof de contractors aan hun lot zijn overgelaten. “Het gaat om Surinamers en een multinational. We moeten de zaak goed en snel afhandelen.” Hierna vroeg hij de assembleevoorzitter de regering te vragen om persoonlijk antwoord te geven op serieuze vraagstukken. Geerlings-Simons gaf aan dat zij in haar functie als assembleevoorzitter, overleg heeft gepleegd met de regering voor de informatie over de kwestie. Echter had de oppositie moeite met het feit dat zij de informatie met het parlement deelde. Patricia Etnel (NPS) wilde weten waarom een lid van het parlement en niet de regering, het parlement informeert. Mahinder Jogi (VHP) zei dat erop moet worden toegezien dat het parlement zich aan de orde houdt. Volgens hem desavoueert de regering zo het gezag van het parlement. Marinus Bee (ABOP) gaf aan dat het goed is om proactief te zijn, maar dat het beter is als de regering zelf het parlement komt informeren. “Daarmee geven we invulling aan trias politica.” Amzad Abdoel (NDP) zei dat het niet om een gewoon lid gaat, maar de assembleevoorzitter en dat het niet de eerste keer is dat zoiets zich voordoet.