August 20, 2019


Grote kans op mislukken rijstoogst door regenval


August 20, 2019

“De aanhoudende regen van de afgelopen dagen, zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de rijstoogst mislukt. Dit geldt meer voor de boeren die laat hebben ingezaaid”, zegt de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikarie, tegenover de krant. Door de zware regenval van de afgelopen dagen, dreigt de rijst die voor de komende periode ingezaaid zou moeten worden, verloren te gaan. Volgens Bhikarie is dit geen nieuw fenomeen. ‘’De boeren weten dat als er niet op tijd ingezaaid is, je problemen kunt krijgen, doordat de regentijd inzet. De zware regenval maakt dat de hele aanplant wordt aangetast en dat de groei wordt bemoeilijkt”, zegt Bhikarie. ‘’Boeren van de middenstandpolder hebben laat ingezaaid, omdat er geen watertoevoer was. Dit probleem is intussen al opgelost’’, zegt hij. Bhikarie weet niet hoeveel verlies de boeren zullen lijden, maar verwacht dat het minimaal zal zijn. Mocht de oogst mislukken, dan zal dat volgens Bhikharie geen invloed hebben op de prijs in de winkel, omdat de boeren alleen zaken doen met de opkopers van padie en er dus geen schakel is met de consument. Dit zou volgens de voorzitter anders zijn als de lading bestemd was voor de export.