VN: meer hulp nodig voor Venezolaanse vluchtelingen

De Verenigde Naties (VN) hebben ervoor gewaarschuwd, dat de vijandigheid jegens Venezolaanse vluchtelingen in buurlanden zal toenemen als de hulp niet wordt verhoogd. Voor humanitaire hulp is US-dollar 770 miljoen nodig, maar de VN en ngo’s hebben minder dan US-dollar 180 miljoen ontvangen.
Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, heeft zondag een pleidooi gehouden om de humanitaire hulp aan de Venezolaanse vluchtelingen te vergroten. Uitblijven van hulp zorgt volgens Grandi voor lokale spanningen in de buurlanden. Hij deed een oproep voor meer hulp tijdens een bezoek aan Brazilië, waar hij de situatie van de Venezolaanse vluchtelingen beoordeelde. In totaal is een bedrag van US-dollar 770 miljoen nodig.
De UNHCR schat dat tot nog toe ongeveer 4,3 miljoen Venezolanen de economische en politieke crisis in hun land zijn ontvlucht. Colombia heeft ongeveer 1,2 miljoen vluchtelingen opgenomen. In Peru, Chili en Ecuador verblijft een groot deel van de Venezolaanse migranten, terwijl ongeveer 180.000 in Brazilië verblijft.

‘Brazilië voor Brazilianen’
De spanningen zijn hoog opgelopen langs de grens tussen Venezuela en Brazilië. Grandi’s geplande bezoek aan de Braziliaanse grensstad Pacaraima, moest worden geannuleerd, omdat de autoriteiten hem aanspoorden om weg te blijven vanwege protesten van bewoners die niet tevreden zijn met de nieuwkomers.

Pacaraima heeft een instroom van meer dan 500 Venezolanen per dag gezien. Bewoners sloten winkels op zaterdag en marcheerden door de straten en riepen: “Weg met de Venezolanen!’’, en: “Pacaraima is van ons, Brazilië voor Brazilianen!” Grandi ging in op de tekenen van verspreiding van anti-immigrantensentiment in de regio, die volgens hem ook tot uiting kwamen in de groeiende beperkingen die sommige Andes-landen de Venezolanen hebben opgelegd. De chef van de UNHCR zei dat het Brazi-liaanse leger een “bijzonder goede en zeer humane” operatie had uitgevoerd om de aankomst van Venezolaanse migranten in de noordelijke grensstaat Roraima, de armste van Brazilië, af te handelen. Van daaruit heeft het leger de nieuwkomers verplaatst naar andere delen van het land. Maar Grandi zei dat deze verhuizing sneller moest verlopen, omdat de hoofdstad Boa Vista van Roraima, het aantal vluchtelingen niet meer aankan. Grandi waarschuwde dat de vijandigheid jegens Venezolanen zal toenemen als de hulp niet wordt verhoogd.
“Het zijn niet alleen humanitaire hulpbronnen, maar ook middelen om de onderwijs-, gezondheids- en sanitaire systemen te versterken, samen met de lokale economie”, zei hij, eraan herinnerend dat het gewicht van de Venezolaanse migratie zwaar is voor deze landen, ondanks hun welvaart.
“In Boa Vista deed ik een oproep aan politici om evenwichtig te zijn en verantwoordelijk te handelen, en geen gebruik te maken van de onrust die krachten zou kunnen teweegbrengen die groter zijn dan wie dan ook”, zei Grandi.

(Bron: Reuters)

More
articles