August 10, 2019


Voormalig DSB CEO: ‘Het was pompen of verzuipen’


August 10, 2019

Op maandag 5 augustus trad Hanna Lieuw-Hie – Gonesh af als waarnemend Chief Executive Officer (CEO) van De Surinaamsche Bank (DSB). Zij nam het roer in januari 2017 over toen de toenmalige CEO op non-actief werd gesteld. DSB heeft de afgelopen jaren veel tegenslagen doorstaan, maar begeeft zich inmiddels in rustig vaarwater. Dit proces is niet zonder slag of stoot gegaan. “Voor onze 500 medewerkers, en voor hun 500 gezinnen dus, heb ik het gedaan. Daarom heb ik nooit getwijfeld of ik deze lastige taak wel op me moest nemen. De klus moest geklaard worden en samen hebben we dat ook voor elkaar gekregen.” Toen begin 2017 de toenmalige directeur commerciële zaken, Hanna Lieuw-Hie werd gevraagd om als waarnemend directeur De Surinaamsche Bank te gaan leiden, aarzelde ze geen seconde. “Ik handelde vanuit een diep verantwoordelijkheidsgevoel. Niet alleen naar de medewerkers, maar ook naar onze trouwe klanten. Dat de problemen zo groot zouden zijn, zo structureel ook, had ik niet verwacht. Dat wist ik toen echt niet. We hebben de afgelopen jaren een geheel nieuwe bank moeten bouwen.” Ambitie, doorzettingsvermogen en daadkracht kenmerken het werkzame leven van Hanna Lieuw-Hie. Al op jonge leeftijd weet ze precies wat ze wil. Een onafhankelijke rol in wat toen nog echt een mannenwereld was. De financiële wereld trekt haar en ze maakt een bliksemcarrière in met name internationaal opererende banken. Ze werkte voorheen op Curaçao voor het toenmalige ABN-AMRO. Na haar terugkomst in Suriname werkt ze voor de Royal Bank of Trinidad & Tobago (RBTT) en wordt na de acquisitie van RBTT, door de Royal Bank of Canada (RBC), voor enkele jaren uitgezonden naar Sint Maarten. Ze krijgt veel aanbiedingen, maar Suriname trekt. Ze herinnert zich De Surinaamsche Bank nog van vroeger, uit haar jeugd; de grootste en belangrijkste bank van Suriname. Bewuste keuze voor DSB Het trots makende gevoel toen ze die grote witte trappen opliep is haar ook altijd bijgebleven. Dat grote, indrukwekkende, hagelwitte gebouw aan de Henck Arronstraat, daar wil ze de laatste jaren van haar carrière graag werken. Alles wat ze bij de andere banken heeft geleerd, al haar kunde en ervaringen, wil ze nog één keer inzetten, voor De Surinaamsche Bank: “Het was een heel bewuste keuze van mij om juist hier te werken. Mijn droombaan, mijn laatste taak voor mijn pensioen, wilde ik mij dienstbaar maken bij DSB. Ik had het jaarverslag bestudeerd en dacht met een goed georganiseerde bank te maken te krijgen. Ik was echt onder de indruk van de cijfers en de erg sympathieke toenmalige directie.” De Surinaamse werkelijkheid blijkt echter in de praktijk veel weerbarstiger dan de internationale standaarden. De Raad van Commissarissen schorst in 2017 de directeur en vraagt Hanna de functie tijdelijk waar te nemen. Structurele problemen “Het was direct pompen of verzuipen. Het probleem betrof niet alleen veel te risicovolle kredieten, maar was veel complexer. Het inventariseren van de problemen heeft veel gevraagd van iedereen in de organisatie. We moesten roeien met de riemen die we hadden, around the clock. Doorploegen! Elke dag was winst, elke klant cruciaal. Daar kwam bij dat de toezichtmaatregelen van de Centrale Bank van Suriname elkaar zo snel opvolgden dat we nauwelijks tijd hadden om zaken rustig en gestructureerd aan te pakken. We hebben ervaren hoe medewerkers klanten probeerden te overtuigen niet weg te lopen. Die persoonlijke en begrijpelijke emoties van medewerkers raakten me diep.” Rust bewaren “Mijn belangrijkste taak vond ik het bewaren van de rust; going concern. Met alle bijna 500 medewerkers de schouders eronder en met het Management Team nieuwe oplossingsmethodieken aanreiken en implementeren. Te beginnen met het versterken van de interne organisatie en het verbeteren van de kwaliteit door onder andere kadertrainingen. Vervolgens, de oude vermolmde organisatiestructuur aanpakken en vernieuwen met checks & balances en tot slot, de uitvoeringscapaciteit vergroten en moderniseren. We hebben gedurende de afgelopen jaren veel voor elkaar gekregen. Bovendien is er meer grip gekomen op de kredietportefeuille en zijn de nodige voorzieningen genomen. Daarmee is de basis gelegd voor hernieuwde en duurzame groei, en is er weer een redelijk gezond toekomstperspectief voor DSB.” Trots op bereikt resultaat “Ja ik ben trots en dankbaar dat ik leiding heb mogen geven aan het oplossen van deze zwaarste crisis ooit. De solvabiliteit van de grootste bank van Suriname was 0,67%, ver onder de norm van de Centrale Bank, en dat moesten we oplossen terwijl we het vertrouwen moesten behouden. Het was niet de droom die ik had toen ik aan deze job begon, maar het is daardoor wel de meest betekenisvolle baan geworden die ik ooit heb gehad. Ik ben alle medewerkers, onze klanten en aandeelhouders diep dankbaar voor hun inzet en trouw. Samen hebben we DSB gered en weer toekomstbestendig gemaakt. Daarnaast is gewerkt aan vernieuwing met de introductie van een vernieuwd internet banking, mobile banking, Easy en EMV Credit Cards en de introductie van een Preferred Banking unit om de dienstverlening aan onze klanten te verbeteren. Gemak, snelheid en klantvriendelijkheid. De volgende fase, de groeifase, vraagt om nieuw leiderschap. Ik draag het stokje dan ook vol vertrouwen over in de wetenschap dat we alles gedaan hebben wat we konden doen om De Surinaamsche Bank weer gezond te krijgen. Een meer robuuste DSB en een solider controlesysteem moet herhaling kunnen voorkomen.” “DSB en al haar medewerkers en klanten, vraag ik zij aan zij door te gaan, zodat deze strijd niet voor niets is geweest. En spreek ik het vertrouwen uit dat deze crisisjaren in de rijke historie van de 154-jarige DSB, slechts een rimpeling zullen blijken te zijn geweest.”