August 10, 2019


HAÏTIAANSE MENSENSMOKKEL


August 10, 2019

Het is allang geen geheim meer, dat de leefomstandigheden op Haïti verre van ideaal zijn en dat Haïtianen die de mogelijkheid hebben, het eiland wensen te verlaten. Een tijd geleden hadden wij te maken met een stroom Haïtianen die met een toeristenkaart hierheen kwamen en natuurlijk niet terugkeerden. De Franse regering en ook de autoriteiten in Frans-Guyana, tekenden toen protest aan bij de Surinaamse regering, omdat al gauw duidelijk werd, dat de Haïtianen kort na aankomst naar Albina reisden om vervolgens illegaal de oversteek te maken naar Frans-Guyana. Frankrijk en ook de bewoners van het departement Frans-Guyana, hebben een broertje dood aan Haïtianen, gezien de nare ervaringen die men in de afgelopen decennia heeft opgedaan met deze lui. De Surinaamse regering wilde haar relatie met de Fransen niet vertroebelen en sloot kort daarop het consulaat in Port-au-Prince, tot groot ongenoegen van Haïtianen die hierheen wensten te komen om vervolgens onder te duiken of uit te wijken naar Frans-Guyana. Ook toen was het al duidelijk dat lieden op Haïti en misschien ook wel hier, veel geld verdienden met de mensenhandel. Maar de Haïtianen willen het liefst weg uit hun land en proberen het nu richting Guyana, alwaar men de mensensmokkel ook al in de gaten heeft en er reeds protest tegen is opgetekend vanuit de politieke partij van voormalig premier Bharrat Jagdeo. De Guyaanse krant Kaieteur News, meldde dat 8000 Haïtianen die in Guyana waren gearriveerd, ineens foetsie waren. Het vermoeden bestaat dat ze deels richting Brazilië zijn getrokken en het overgrote deel de oversteek richting Suriname heeft gemaakt. Het laatste zal wederom tot groot alarm in Frankrijk en Frans-Guyana leiden. Ook de Braziliaanse autoriteiten zullen niet gelukkig zijn met een dergelijke influx van Haïtianen, die gerust als economische vluchtelingen kunnen worden gezien en vaak slecht geschoold zijn. Een van de zaken die de National Risk Assessment in een rapport moet opnemen en aangeven, namelijk hoe Suriname daarop zal kunnen of willen inspelen, heeft ook betrekking op de immigratie en het grote aantal vreemdelingen dat op illegale wijze binnen onze grenzen vertoeft. De Guyanezen zijn helemaal niet ingenomen met de komst van duizenden Haïtianen die Guyana als springplank misbruiken voor hun verdere reis richting Brazilië, Suriname en Frans-Guyana. Ook wijst de politieke partij van Jagdeo op de gezondheidsricico’s die men in Guyana loopt, omdat Haïti het hoogste cijfer in de regio heeft als het gaat om hiv/aids, tbc en cholera. In Guyana is men ervan overtuigd geraakt, dat er een goed georganiseerde bende mensensmokkelaars zit achter de verdwijning van de 8000 Haïtianen. Binnen het Guyanese overheidsapparaat zouden er lieden zijn die tegen forse bedragen meewerken aan deze vorm van criminaliteit. In Frans-Guyana is men thans uitermate alert en is het gebruikelijk, illegale Haïtianen in te sluiten en na enige tijd te repatriëren. Het moet heel duidelijk zijn dat ook onze overheid, veel te weinig doet om een goede controle uit te oefenen om de stroom Haïtianen die via Guyana dit land binnenkomt, te stoppen. Zolang de Fransen geen zware druk op het regiem Bouterse gaan uitoefenen, zal men ook weer blijven talmen. Het zou totaal niet verbazen als ook hier de bende van Haïtiaanse mensensmokkelaars, vertakkingen heeft die er goed aan verdienen. De criminaliteit neemt namelijk ook hier in allerhande vormen de overhand.