‘Politie en douane waarschijnlijk compleet corrupt’

“Het politiekorps en de douane zijn waarschijnlijk compleet corrupt”, zei Jennifer van Dijk-Silos afgelopen woensdag tijdens een lezing van de Kenniskring over het belang van een National Risk Assesment voor Suriname. Volgens haar deugt het immigratiebeleid in ons land helemaal niet, gezien het aantal illegalen in ons land en hebben drugs, illegaal goud, zwart geld en corruptie, vrij spel. Ook bij de douane is er volgens haar sprake van chaos. Dit zijn volgens Van Dijk-Silos risicofactoren die ervoor zullen zorgen dat Suriname op de zwarte lijst komt indien ze niet tijdig aangepakt worden.
Van Dijk-Silos is voorzitter van het Project Management Team (PMT), dat samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), informatie gaat verzamelen uit de publieke en private sector voor het opstellen van een Nationaal Risk Assesment rapport.

De grootste focus hierbij moet liggen op de risico’s van het witwassen van gelden. Volgens Van Dijk-Silos is het goed om te beseffen in wat voor gevaarlijke situatie Suriname nu is, waarbij er rekening moet worden gehouden met zaken van buitenaf, zoals cocaïnesmokkel. Daarnaast is belastingontduiking een groot probleem.
Het immigratiebeleid is volgens Van Dijk-Silos, aan herziening toe: “Zelf ons immigratiebeleid is een groot risico, omdat als 10 procent van jouw bevolking illegaal is, je een ander beleid moet opzetten, want het oude deugt dan niet.’’ Ze gaf verder aan dat de casino’s helemaal niet reageren op het NRA-proces, terwijl ook van hen medewerking wordt verwacht. ‘’Daar zit er gevaar.’’
Het korps en de douane zijn volgens haar beide corrupt, dit zegt Van Dijk-Silos naar aanleiding van de drugs die op de haven waren onderschept, maar na drie dagen verdwenen waren. ‘’De verdachte is nooit aangehouden’’, zegt zij. Natinder Oemrawsingh werd doodgeschoten, hierover zegt Van Dijk-Silos: ‘’Hij werd gehoord als getuige en niet als verdachte, en wordt na twee dagen geliquideerd.“ Dit maakt volgens haar dat de drugsgelden een positieve invloed hebben op onze money laundring.

More
articles