Leerlingen Bataliba gebied in de schijnwerpers

De leerlingen van de OS Duatraschool in het Bataliba gebied, staan vandaag in de schijnwerpers. Previen Sewnath, woordkunstenaar tevens voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Chance for Children, heeft op eigen initiatief besloten om op een leuke en creatieve manier aandacht te besteden aan de kinderen.
In het gebied zijn vijf dorpen: Duwata, Pikipada, Baikutu, Baaafoowkondë en Bëkyooköndë. De kinderen uit deze dorpen gaan naar de OS Duatraschool. De leerlingen hebben onder andere motivatiesessies gehad over zelfvertrouwen en op welke manieren zij het gebied verder tot ontwikkeling kunnen brengen.

Sewnath zegt in gesprek met De West, dat de geschiedenis van het gebied en de geringe aandacht vanuit de overheid en ngo’s, hem heeft doen besluiten om dit project te doen. Toen de stuwdam gebouwd zou worden, werd aan de dorpelingen in het Bataliba gebied, te kennen gegeven dat ze moesten verhuizen, maar ze weigerden. “Je mag het koppig zijn noemen, maar het feit dat zij niet zijn getransmigreerd en toch niet zijn ondergelopen, is toch wel iets speciaals”, zegt Sewnath. Hij vertelt dat na evaluatie met de leerkrachten van de school en de gemeenschappen, er gewerkt zal worden om iets duurzaams te doen voor de kinderen.
Sewnath is ook door Community Entrance Hinterland (CEH) N.V. gestimuleerd om het project uit te voeren. Walther Sanné, oprichter van het Duwata Bakaaboto Nature ressort dat valt onder CEH N.V., heeft vandaag een award ontvangen van de stichting voor zijn jarenlange inzet voor het gebied. Hij heeft samen met derden een school en polikliniek opgezet en onderhoud de weg naar Duatra. Sewnath is de donateurs van het project erkentelijk.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles