August 5, 2019


Guyana en Suriname bekijken locatie voor brug


August 5, 2019

Suriname en Guyana zijn nu zover om te kijken naar een geschikte locatie voor de bouw van een brug, die beide landen met elkaar zal verbinden. Dit deelde de Guyanese minister van Openbare Werken, David Patterson, afgelopen zaterdag mee aan het Guyanese mediahuis Kaieteurnews. Volgens de minister zijn er twee mogelijke locaties, namelijk Moleson kreek en Orealla. “Dit is waar het probleem start, om een locatie te hebben welke acceptabel is voor beide landen”, aldus Patterson. Guyana is er een voorstander van dat de brug wordt opgezet te Orealla. Volgens hem zal deze verbinding ontwikkeling brengen voor de inheemse gemeenschap, evenals voor Guyana. “Dus het is in dit stadium waarin we proberen te beslissen waar we de gedetailleerde [haalbaarheids] onderzoeken gaan doen.” De minister zei dat de twee regeringen, de kosten van de brug zouden moeten berekenen en hoe de kosten worden verdeeld. Patterson zei dat een dergelijke poging een prioriteit is voor de Surinaamse regering, omdat veel Surinaamse producten op de Guyanese markt worden verkocht. “En omdat Guyana op het punt staat om te profiteren van olie-inkomsten, heeft Suriname er vanaf volgend jaar een belang bij”, aldus Patterson. Hij zegt dat de overeenkomst tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar, moet worden gesloten. Over de veerboot, de Kanawaima, zegt Patterson dat de Surinaamse regering onlangs de onderdelen heeft besteld die nodig zijn om de boot te repareren. Hij verklaart dat de regeling tussen de regeringen, verplicht dat Guyana routinematige reparaties zal uitvoeren en Suriname grote reparaties. Patterson verwacht dat er volgende week een vergadering zal zijn om de status van die reparaties te bespreken. Het idee van een brug over de Corantijnrivier, speelt al vanaf 1998. President Desiré Bouterse heeft tijdens zijn eerste staatsbezoek in september 2010 samen met de voormalige Guyanese president, Bharrat Jagdeo, in George Town, meegedeeld dat er een brug zou komen om beide buurlanden met elkaar te verbinden. In 2010 werd daar door de regering eindelijk gestalte gemaakt door Ballast Nedam aan te trekken om de brug te bouwen. Deze plannen gingen niet door vanwege financiën. Het is nu nog niet duidelijk hoe de brug gefinancierd zal worden. In 2013 werd er een intentieverklaring met China Railway Construction gesloten voor de bouw van de brug. Ook de Islamitische Bank (IsDB) is bereid de brug te financieren. Vanuit de zijde van de Surinaamse regering zijn er nog geen formele mededelingen gedaan rond dit project. door Johannes Damodar Patak