Pluimveesector voorspelt overschot aan eieren

Nemchand Khanhai, voorzitter van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), zegt tegenover De West, dat er binnenkort hoogstwaarschijnlijk een overschot zal zijn aan eieren. Er zijn de afgelopen zes maanden ruim 250.000-300.000 kippen ingezet, 70 procent daarvan bestaat uit legkippen. Verwacht wordt dat de kippen per dag 175.000 eieren leggen. “Wij vrezen dat er straks zelfs een overschot zal zijn aan eieren, waarbij de prijs beneden de kostprijs zal zijn.”
Khanhai geeft aan, dat de pluimveesector akkoord is gegaan met de adviesprijs van de overheid, namelijk dat de consument niet meer dan SRD 1,40 voor een ei betaalt. Er is met de groothandelaren afgesproken om de eieren te leveren voor SRD 1,25 per ei, waardoor de rest winst is voor de winkeliers. In veel winkels worden de eieren al voor SRD 1,60 verkocht.
Tijdens een onderhoud met de sector, hebben de ministers Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme aangegeven, dat de APSS nog twee weken de tijd krijgt om de prijs van eieren te stabiliseren.
Indien de sector hiermee niet zou in-stemmen, zal de overheid eieren laten importeren. De opdracht is reeds gegeven, dus binnen twee weken zal de sector ervoor zorgen dat een ei voor SRD 1,40 verkocht wordt.
Volgens Khanhai speelt de sector ook in op de behoefte. Hij zegt dat er veel werk is verzet voor de sector, waardoor de ondernemers er alles aan zullen doen om deze te behouden. Wanneer de overheid ervoor kiest om eieren te importeren, betekent dat volgens hem dat de sector kapot zal gaan. De sector wil dit voorkomen en stemt in met de adviesprijs van de regering.

door Kimberley Fräser

More
articles