Borstvoeding is ook preventieve gezondheidszorg

“Borstvoeding is niet altijd voeding, maar preventieve gezondheidszorg op zijn best”, sprak Jennifer Geerlings-Simons afgelopen donderdag bij de kick-off van de borstvoedingsweek 2019. Volgens de parlementsvoorzitter, die het belang van het geven van borstvoeding benadrukte, be-gint welzijn bij de geboorte. Ze gaf verder aan dat het wettelijk niet verplicht is, maar dat er zeker ruimte is geboden tot dialoog, voor het geven van borstvoeding op de werkvloer.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de eerste week van augustus uitgeroepen tot Wereldborstvoedingsweek. De periode duurt van 1 tot 7 augustus 2019. Het thema van dit jaar is: Empower Parents, Enable Breastfeeding, waarbij de nadruk gelegd zal worden op borstvoeding in combinatie met werk.
Bij de aftrap van borstvoedingsweek werd er een ‘kolfkamer’ op het hoofdkantoor van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in gebruik genomen. Het naambordje werd door Yitades Gebre (PAHO) en Patrick Matala (Unicef) onthuld, terwijl het lint door de waarnemend directeur van de Regio-nale Gezondheidsdienst (RGD), Sebita-debie Gopal en minister Antoine Elias van Volksgezondheid, werd doorgeknipt.
Patrick Matala, vertegenwoordiger van de Unicef, was minder tevreden over het feit dat er momenteel slechts 9 procent van de pasgeboren baby’s, uitsluitend borstvoeding krijgt in de eerste zes maanden van hun levensjaar.
Hij benadrukte net als Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de Pan America Health Organization (PAHO), hoe belangrijk het is dat er voorlichting wordt gegeven over het belang van het geven van borstvoeding. Gebre voegde eraan toe, dat hij graag ziet dat er binnen nu en augustus 2020, meer kinderen worden geboren in een Baby Friendly Hos-pital. De PAHO en het UNICEF blijven er-naar streven dat alle ziekenhuizen in Suriname zich zullen kwalificeren naar de richtlijnen zoals gesteld in het WHO-UNICEF verdrag, Ten Steps of the Baby-Friendly Hospital.
Tijdens de Borstvoedingsweek, die door de afdeling Family and Community Health van het Bureau Openbare Gezondheidszorg in samenwerking met de Stichting ter Bevor-dering van Borstvoeding (Stibosu) wordt gecoördineerd, zal er extra nadruk worden gelegd, op het informeren en aanmoedigen van moeders over de voordelen van borstvoeding voor het jonge kind.

More
articles