Wachten is op PG voor vertrek trawlers

“Het is correct om het schriftelijke vonnis van de procureur-generaal (PG) af te wachten, alvorens men overgaat tot het verwijderen van de trawlers uit de Surinamerivier”, zegt Antoon Karg, advocaat namens de visserijsector, naar aanleiding van de uitspraken van de directeur van de Surinaamse Kustwacht, Jerry Slijngaard.
Volgens Slijngaard kunnen er nog geen stappen worden ondernomen tegen de trawlers, omdat het vonnis nog niet betekend is. Karg geeft aan dat dit de juiste procedure is. “Het vonnis is al op de website van Hof van Justitie geplaatst, maar de directeur zou een vonnis met daaronder de handtekening van de PG en een stempel van het hof moeten ontvangen, alvorens er verdere stappen ondernomen kunnen worden”, stelt de advocaat.
Slijngaard gaf verder aan dat hij hoopt het vonnis zo snel mogelijk te ontvangen, omdat er reeds een plan van aanpak is.
Zo gauw het vonnis betekend is, kan het plan uitgevoerd worden. De acties om de boten te verwijderen liggen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder ook de kustwacht valt.
Mark Lall, secretaris van het Visserscollec-tief, verklaarde eerder tegenover de krant, dat de kustvisserij wordt gehinderd door de aanwezigheid van deze grote schepen. De Chinese hektrawlers die zich vanaf november 2018 in onze wateren bevinden, kregen van minister Parmessar tot 22 mei de kans zich te verwijderen. Echter sleepte eigenaar Ross National Fisheries N.V. de staat voor de rechter, omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat de trawlers over een geldige visvergunning beschikten. Dit bleek niet zo te zijn met als gevolg dat Ross National Fisheries de zaak verloor.

door Yves Kloppenburg

More
articles